Seminar: Kodaly moves to Maribor

"Samo najboljše je dovolj dobro za otroka."  Zoltán Kodály

Koncept Madžarskega skladatelja, etnomuzikologa, kritika in pionirskega pedagoga Zoltána Kodálya, temelji na spoznanju, da vsak otrok v sebi nosi muzikalnost. Petje, kot najbolj naravno in dosegljivo sredstvo izražanja, omogoča neposredni odnos z glasbo in predstavlja osrednjo izhodišče glasbene vzgoje. Izbor pedagoškega gradiva izhaja iz ljudske glasbene dediščine in kakovostnih avtorskih umetniških del. Pristop vključuje ritmične in melodične vaje, s katerimi se ne razvija le intonacija, melodični, harmonični in ritmični posluh, temveč tudi splošno zaznavanje, motorične spretnosti, bralne sposobnosti in dojemljivost za matematične koncepte.

Prvo šolo je Kodály ustanovil leta 1950, danes je razširjena po vsem svetu. Leta 2016 je UNESCO, Kodályevo metodo poučevanja glasbe, razglasil za nesnovno kulturno dediščino.

VSEBINSKI OPIS SEMINARJA

Udeleženci seminarja, bodo preko glasbenih aktivnosti raziskovali poti do svobodnega glasbenega izražanja  in prejeli praktične napotke za uspešno uporabo Kodályjeve metode na področju glasbene pedagogike.

1. TEMELJNA IZHODIŠČA TEORETIČNIH IN PRAKTIČNIH VIDIKOV KODÁLYJEVE METODE, TER RAZVOJ UČENČEVIH GLASBENIH SPRETNOSTI – Izvaja Sarolta Platthy

             OBSEG DELAVNICE: 8 ur

·       Razvoj glasbeništva (angl. Musicianship) in vokalnih spretnosti udeležencev

·       Razvoj razumevanja izhodišč metode v okviru praktičnih aplikacij pri poučevanju glasbene vzgoje v osnovni in srednji šoli

·       Predstavitev vokalno naravnane glasbene vzgoje, ki se nanaša na glasbeni in osebnostni razvoj, vključujoč glasbene spretnosti, razvoj spomina, koncentracije, poslušalskih spretnosti, lastnega izražanja, ustvarjalnosti, samozavesti, samozaupanja in socialnih spretnosti

·       Učenje novega pedagoškega repertuarja, ki temelji na primernosti glasbenih vsebin z vidika starostne stopnje

2. PROGRESIVNA GLASBENO-PEDAGOŠKA METODA Szo-sistem – Izvaja dr. Osolya Szabo

Metoda temelji na relativnem sistemu giba, ki omogoča svobodo umetniškega izražanja. Analizira vsa gibanja v glasbi, od grafičnih simbolov, do notacije, preko kinestetične telesne izkušnje nastopajočega. Metoda poučuje različne gibe s praktičnimi vajami, ki jih glasbeniki morajo obvladati med nastopanjem. Nadalje se osredotoča tudi na način, kako doseči končni cilj, sintezo in estetske vrednote glasbe. Szo-system nam poda teoretična in praktična znanja o tem kako je človek povezan z glasbo in nastopanjem pred občinstvom.

OBSEG DELAVNICE: 8 ur

                                                                                                  Seminar poteka v angleščini.

PREDVIDEN URNIK:

PETEK, 15. 3. 2019

9.30 – 12.30  Sarolta Platthy (4 ure)

·       Uvod in predstavitev koncepta Kodály

·       Metodika v osnovni šoli – praktična delavnica

·       Solfeggio v okvirih Kodályevega koncepta – praktična delavnica

·       Skupinsko petje

 

Odmor za kosilo: 45 min

13.15 – 16. 15  Sarolta Platthy (4 ure)

·       Skupinsko petje

·       Kodályevih 333 bralnih vaj

·       Solfeggio – praktična delavnica

·       Glasbeni stili poučevanja v osnovni šoli – praktična delavnica

 

Odmor: 30 min

16.45 – 19.45   Dr. Orsolya Szabó (4 ure)

·       Uvodno predavanje o Relativni metodi giba, SZo-Sistem (dvojna delavnica)

·       Analiza glasbene notacije

·       Praktične vaje brez inštrumenta

 

SOBOTA, 16. 3. 2019

9.30 – 12.30   Dr. Orsolya Szabó (4 ure)

·       Inštrumentalna delavnica – igranje skladb ob sodelovanju (obravanava skladb za različne inštrumente, po želji udeležencev) (dvojna delavnica)

·       Kinestetične vaje za estetsko izražanje (gibalne vaje) (dvojna delavnica)

 

Kratek življenjepis predavateljic

SAROLTA PLATTHY

Sarolta Platthy je z odliko diplomirala na Lisztovi Akademiji za glasbo, na področju zborovskega dirigiranja in glasbene pedagogike. Pot je nadaljevala na osnovni glasbeni šoli v Budimpešti od 1971-1991, kjer je poučevala na vseh stopnjah in ustanovila, ter vodila zbor. Od leta 1984 je bila mentor študentom Liszt Akademije med njihovim praktičnim usposabljanjem. Leta 1991, se je zaposlila na fakulteti Kodálijevega inštituta, Kecskemét, kjer je poučevala solfeggio, glasbeno teorijo in metodiko. Med 1998 in 2006 je poučevala na šoli  Madžarskega Radia otroškega zbora.

Zanjih 35 let, Sarolta predava in vodi delavnice na različnih poletnih Kodálijevih seminarih po vsem svetu, vključujoč Ameriko, Kanada, Veliko Britanijo, Irsko, Avstrijo, Švico, Severno Korejo, Kitajsko, Singapur, Malezijo in Filipine. Bila je tudi gostujoča profesorica Kodályevega programa Svetih imen Univerze v Oaklandu, Kalifornija. Sarolta je soavtorica Nacionalnega kurikuluma za osnovne glasbene šole (1997).

Dr. ORSOLYA SZABO

Orsolya je prejela diplomo in DLA na Lisztovi Akademiji za glasbo, prav tako je diplomirala iz estetike in filozofije. Učila je na konzervatorijih v Budimpešti in Szegedu, ter Szeged Pedagoški fakulteti. Je koncertna pianistka in od leta 1983 profesorica na fakulteti Kodályevega inštituta Kecskemét. Na Lisztovi Akademiji za glasbo v Budimpešti je začela poučevati leta 2010.

Orsolya je izvajala koncertne nastope v Avstriji, Nemčiji, Franciji, Italiji, Grčiji, Finski, Švedski, Kitajski in Veliki Britaniji. Doma in v tujini izvaja tudi klavirske tečaje in predstavlja svojo metodo Szo-System.

Zraven glasbe, se izraža tudi na drugih umetniških področjih, kot sta slikarstvo in poezija, prav tako je osemkratna državna prvakinja v ritmični gimnastiki.

Informacije: doc.dr.Jerneja Žnidaršič, Pedagoška fakulteta, Univerza v Mariboru

Email: jerneja.znidarsic@um.si

Vir: Balassijev inštitut, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Balassijev inštitut:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid