DrobljenjeLEDU

V sklopu programa galerije Steklenik, galerije za zvok, bioakustiko in umetnost z veseljem predstavljamo in najavljamo zvočno razstavo DrobljenjeLEDU avtorjev in izvajalcev: 
Amper-o-mat, beepblip, Boštjan Perovšek, Bojana Šaljič Podešva, OR poiesis, Brane Zorman
Osemkanalno verzijo sta pripravila Boštjan Perovšek in Brane Zorman, uvodnik je pripravil Martin Marušič

DrobljenjeLEDU poteka v kontekstu večletnega projekta radioCona, ki je nastala kot projektna občasna radijska postaja za sodobno umetnost. S projektom je Cona opozarjala, da je tudi radijska frekvenca javni prostor, in kot tak možen razstavni prostor. Že nekaj let se je vsakoletna FM razstava umeščala v zimski čas in poslušalcem zvočno in radijsko umetnost od bolj klasičnih prostorov uprizarjanja, prinašala tudi na dom. Tokrat ne pripravljamo FM razstavo, temveč bodo obiskovalci lahko skupinskemu zvočnemu delu DrobljenjeLEDU prisluhnili v Stekleniku.


Povabljeni zvočni umetniki v skladbi DrobljenjeLEDU razpirajo svoje posnetke ledenih zimskih krajin in njihovih postopnih ali nenadnih sprememb. Na podlagi dogovorjene zvočne strukture, so med seboj sicer izjemno raznoliki zvočni umetniki – razlikujejo se tako v pristopu do ustvarjanja kot tudi v načinih zbiranja in izbiranja zvokov iz narave – izvedli skupinski dogodek v živo. Nastala je edinstvena kompozicija bližne in oddaljene zimske krajine. Četudi ta prvenstveno evocira tišino in tako ustvarja pogoje za občutljivost senzorike, pa je tudi ta prepolna raznovrstnih zvočnih ambientov. Zvoki, ki režejo tišino. Še posebej takrat, ko se zaradi naravnih procesov (nenadnih temperaturnih sprememb) zgostijo – pokanje ledu. Hkrati so prav ti zvoki tudi tisti, ki razpirajo številna vprašanja o atmosferi, podnebnih spremembah, ekologiji in zvočni ekologiji in poslušalca senzibilizirajo preko zvočnega medija. Ta spekter akustike zimske zvočne krajine pod drobnogled postavijo zvočni umetniki v skladbi DrobljenjeLEDU. 

Zvočna kompozicija DrobljenjeLEDU je bila izvedena in posneta v Studiu 13, Radia Slovenija  koprodukcijskem sodelovanju CONA in RTVSLO Program ARS 17. januarja 2019 ob 22.40 v sklopu mednarodnega dogodka praznovanja rojstnega dneva umetnosti (Art's birthday 2019) z oddajanjem tudi na EBU satelitih.

Vabljeni!

Steklenik je partnerski projekt zavoda CONA in Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani.
Program CONA podpira Mestna občina Ljubljana, oddelek za kulturo.
Projekt STEKLENIK podpira Ministrstvo za kulturo RS.

Zunanje povezave: Steklenik - galerija za zvok, bioakustiko in umetnost

Vir: Cona, Napovednik.com

Izpostavljeni ustvarjalci: Amper-o-mat, beepblip, Boštjan Perovšek, Bojana Šaljič Podešva, OR poiesis, Brane Zorman

Naročite se na email listo prireditelja Cona:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid