Noches de Tablao: Strune do preteklosti

Prvi mesec koledarskega leta bomo v flamenko ciklu Noches de Tablao zaključili s programom 'Strune do preteklosti' mladega umetnika, kitarista in lutnjista Izidorja Erazma Grafenauerja.

Repertoar sestavlja izbor skladb skladatelja Santiaga de Murcie iz knjige Codex IV iz XVII. stoletja, ki je bila ponovno odkrita leta 1943 v Mehiki. Skladatelj se je imenoval za mojstra kitare prve burbonske kraljice Španije, Marije Luize Savojske, in je v svoje skladbe združeval takratno francosko, špansko in italijansko glasbo ter vplive ljudske glasbe Afrike in Latinske Amerike. S tem je postal prvi 'fusion' skladatelj, preden je ta izraz sploh dobil svoj pomen.

Skladbe bodo izpod prstov Izidorja Erazma Grafenauerja, ki očara s svojo izraznostjo, tehniko in historično raznolikimi zvočnimi podobami, tokrat zazvenele v moderni preobleki, saj se mu bosta na odru pridružili še tolkalka Petra Vidmar, ki bo glasbo opemenitila z različnimi tolkali, in plesalka flamenka, Urška Centa, ki bo staro glasbo prenesla v gib sodobnega flamenka.

Izidor Erazem Grafenauer - baročna kitara
Petra Vidmar - tolkala
Urška Centa - ples

Vabljeni, da se v intimi butičnega gledališča Pocket Teater prepustite vrhunskemu glasbeno-plesnemu popotovanju skozi preteklost.

petek, 25.1.2019, ob 20:30
Pocket Teater

Število mest je močno omejeno, zato so obvezne predhodne rezervacije na pocket.teater@gmail.com in 070 325 522.
Vstopnina je 20€, za dijake in študente 15€, in vključuje strežbo z vinom tekom večera.


O zasedbi:
Izidor Erazem Grafenauer je kitarist in lutnjist, ki kot solist nastopa z različnimi orkestri (Orkester Slovenske filharmonije, Komorni godalni orkester Akademije za glasbo, Orkester Mariborske opere, Kitarski orkester Akademije za glasbo, Kitarski orkester Ljudmila Rusa), hkrati pa koncertira v okviru Glasbene mladine ljubljanske, Glasbene mladine Slovenije, Imaga Sloveniae, Amici della musica, Young Classic Europe, Dubrovačke ljetne igre, itd. Diplomiral je na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani, svoje znanje pa je dodatno izpopolnjeval na študiju specializacije v Zagrebuin magistrskem študiju lutnje v Benetkah. Je prejemnik več prvih nagrad na domačih in mednarodnih tekmovanjih (Temsig, Murski festival kitare, Enrico Mercatalli concorso, Fernando Sor Competition, itd.), ter prejemnih dveh študentskih Prešernovih nagrad Akademije za glasbo.

Petra Vidmar je docentka za tolkala na Akademiji za glasbo in solistka v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija. Sodeluje z mnogimi drugimi orkestri (Slovenska filharmonija, SNG Opera in balet Ljubljana, Orkester slovenske vojske, idr.) in se izpopolnjuje pri priznanih tolkalcih, kot so Nebojša Jovan Živković, Ivana Bilić, Katarzyna Mycka, Eriko Daimo, Eric Sammut, Svet Stoyanov, Raymond Curfs, Rainer Roemer, … Njeni odmevnejši avtorski projekti so Slišati barve (2014, povezovanje slik in glasbe), Lenora (2015, preplet poezije in glasbe), Ritem življenja (2015, glasba za tolkala brez tolkal) in "4" (2018, 4 skladbe, 4 tolkalci, 4 palčke, povezane s 4-delno zgodbo).

Urška Centa je plesalka flamenka, koreografija in pedagoginja, ki po študiju flamenka na Centro de Arte Flamenco y Danza Española - Amor de Dios in Centro Superior de Estudios del Flamenco - UFlamenco v Madridu ustvarja in poučuje v Sloveniji in tujini. Pri svojem delu raziskuje flamenko kot sodobno odrsko umetnost in glasbo. Je avtorica projektov Sacai (2016), Deblas (2018) in drugih, ter kuratorka serije koncertov Noches de Tablao, kjer preko flamenka med seboj druži različne kulturne profile. Je članica slovenske umetniške flamenko zasedbe CoraViento, s katero je sodelovala pri nastanku projektov V zeleni senci lune (2011), Trenutek (2013), F.L.A.M.E.N.K.O. (2014), Carmen (2015) in (NI)SEM (2016), deluje pa tudi v zasedbah Nova Schola Labacensis, Vito Marenče Group, Caña ter MTF feat. Sub-Lime, s katerimi je med drugim nastopila tudi na 59. Jazz Festivalu Ljubljana v Cankarjevem domu.

Vir: Plesno kulturno društvo CoraViento, Napovednik.com

Zemljevid