Kapitan Morten in kraljica pajkov

Pomorska dogodivščina v pomanjšanem svetu žuželk.

zgodba
Desetletni deček Morten živi v obalnem kraju. Oče je kapitan ladje Vix in pogosto na poti, mama pa se je, kot pravi Mortenov oče, spremenila v pingvina. Morten razume, da to ne more biti res. Sam je zagrizen izdelovalec ladjic, z Elisabeth pa pripravljata tudi predstavo. V predstavi nastopajoči ščurek s čudežnim prahom Mortena pomotoma pomanjša in naenkrat postane kapitan svoje ladjice, ki pluje po poplavljeni kavarni. Tu se sreča s skrivnostno kraljico pajkov in drugimi čarobnimi žuželkami, ki prevzamejo ladjo v svoje roke …

iz prve roke
"Osrednje sporočilo filma je, da moramo slediti svojim sanjam, ne glede na preizkušnje in skušnjave na poti. /…/ Obožujem Kafkovo Preobrazbo. Ko sem bil najstnik, je ta knjiga močno vplivala name. Celo nekaj punkrockovskih pesmi sem napisal o tem, kako je biti žuželka. Motiv človeka, ki postane žuželka, me vse od tedaj navdihuje. Žuželke lahko najdete v vseh mojih filmih in obljubim, da bom obdržal to tradicijo. Ne sprašujete me, zakaj!"
- Kaspar Jancis

portret avtorjev
Kaspar Jancis je bil rojen leta 1975 v Talinu, Estonija. Deluje kot glasbenik, animator in režiser. Animacijo je študiral na Umetniški in medijski fakulteti v Turkuju na Finskem.

Henry Nicholson že več kot deset let dela kot medijski tehnik v številnih produkcijah doma in po svetu. Nazadnje je sodeloval pri animiranju Jamskega človeka (Early Man, Nick Park) v studiu Aardman. Sodeluje tudi pri tv-produkciji, reklamah in glasbenih spotih.

filmografija
Kaspar Jancis
2002 Weitzenbergi tänav (kratki)
2004 Frank ja Wendy (Frank in Wendy)
2009 Krokodill (kratki)
2012 Villa Antropoff (kratki)
2016 Piano (kratki
2018 Kapitan Morten in kraljica pajkov (Captain Morten and the Spider Queen)

Henry Nicholson
2018 Kapitan Morten in kraljica pajkov (Captain Morten and the Spider Queen)

Vir: Kinodvor, Napovednik.com

Zemljevid