PROBLEMKANJE, starševski večer z Ivano Gradišnik

Kompetentni otrok, zgodovina, ozadje in znanost

Z opazovanjem odnosov med starši in otroki so znanstveniki ugotovili, da so procesi, ki potekajo med družinskimi člani, tisti, ki vplivajo na zdrav razvoj in rast vseh. V nasprotju s prepričanjem, da je otroka z vzgojo potrebno oblikovati v družbeno sprejemljivega posameznika, so prepoznali pomen tega, da ga je bistveno vključevati kot kompetentnega in enakovrednega družinskega člana. Odkrili so, da se otrok že rodi s socialnimi sposobnostmi in lahko prevzame osebno odgovornost za nekatere svoje potrebe. Njegove odzive v družinskem dogajanju je potrebno jemati resno namesto da jih označimo za neumestne in neprimerne. Hkrati pa Juul nas, starše, spodbuja, da se tudi sami sprašujemo o tem, kaj hočemo in kaj so naše vrednote, saj tako otroku zagotovimo avtentično vodstvo, ki ga potrebuje za zdrav razvoj.


Mala ulica v sodelovanju s Familylabom uvaja novo formo pomoči in podpore staršem, ki se srečujejo z vzgojnimi izzivi in zagatami. Problemkanje je nova oblika vodenega interaktivnega dialoga med udeleženci in moderatorko Ivano Gradišnik.
Na delavnici bomo najprej pogledali video z različnimi tematikami s področja vzgoje, starševstva, družinske dinamike, itd. in ob koncu ogleda moderatorki postavili konkretna vprašanja ter obširneje predebatirali svoje izzive.
Tovrstna oblika podpore je kombinacija podporne skupine, starševskega coachinga in strokovnega predavanja ter udeležencem omogoča uvid v posamezne vzgojne prijeme, konkretno soočenje z živimi situacijami in nenehno aktivno sodelovanje.

Vir: JZ Mala ulica - Center za otroke in družine v Ljubljani, Napovednik.com

Zemljevid