Črkoslikarije: Helvetica

  • Kaj: Slikarska delavnica /obvezne prijave najkasneje 2 uri prej
  • Kdaj: sobota, 19.1.2019 od 10.30 do 12.30
  • Kje: Kreativni studio Mali trg 5, Ljubljana
  • Prireditelj: Črkoslikarije
  • Vstopnina: 15 EUR
  • (Primerno za osnovnošolce, zahtevnost prilagojena starosti)

Helvetica … ali kako so Švicarji oblikovali klasiko

Skočimo v čas po drugi svetovni vojni, v deželo, ki zaradi svoje nevtralnosti vojne ni občutila tako kot druge evropske države. Švicarski oblikovalci v 50. letih 20. stoletja. Hassova livarna črk (Haas’sche Schriftgiesserei), kjer oblikovalec Adrian Frutiger oblikuje pisavo Univers, kasneje pa Max Miedinger ustvari še dandanes popularno pisavo, imenovano Helvetica (kar je latinski izraz za Švico). Če jo pogledamo, se na prvi pogled morda ne bo zdela nič posebnega, ker je tako univerzalna. Pa vendar je elegantna, široko uporabna za vse vrste napisov in priložnosti. Hitro je postala klasika in obnorela grafične oblikovalce po vsem svetu. O njej so posneli celo film.

Na delavnici se bomo lotili malih tiskanih črk in jim vdihnili tridimenzionalen izgled.


Črkoslikarije so poučne in zabavne delavnice za osnovnošolce, na katerih se slika: črke! (in številke in ločila in mogoče še kaj podobnega).

Vsako 1. in 3. soboto dopoldan.
Kreativni studio Mali trg 5, Ljubljana

Obvezne prijave na: crkoslikarije@gmail.com ali
na crkoslikarije.si/kontakt/


V uvodni zgodbi vsakič spoznamo drugo pisavo iz nekega zgodovinskega obdobja, umetniškega gibanja ali posebne priložnosti. Sprehodimo se po razgibani zgodovini: spoznamo kako se je rodila naša pisava – latinica, srečamo srednjeveške okrašene inicijale, odkrivamo pestrost kaligrafskih tehnik, lepoto prvih tiskanih črk, posebne plakatne črke 19. stoletja in se pomudimo v razgibanem 20. stoletju z raznolikimi umetniškimi gibanji (bauhaus, art deco, modernizem, popart itn.) Nato s čopičem in barvami ustvarimo črko ali besedo na za to posebej pripravljeno ploščo ter domov odnesemo pravo pravcato umetniško črkoslikarijo.

Vsaka edicija delavnice je svojevrstna, zato pridi in se nam pridruži, skupaj se bomo imeli res fino!

Vir: Črkoslikarije, Napovednik.com