Izbrisana

Premiera slovenskega filma

V sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom

Režiser in scenarist: Miha Mazzini
Korežiser in direktor fotografije: Dušan Joksimović
Avtorji glasbe: Jura Ferina, Pavao Miholjević, Vladimir Godár
Montažer: Tomislav Pavlic
Oblikovalec zvoka: Boris Berden
Scenograf: Matjaž Pavlovec
Kostumografka: Sanja Džeba
Oblikovalka maske: Talija Ivančič
Snemalec: Danko Vucinovic
Izvršna producentka: Petra Vidmar
Producent: Frenk Celarc
Produkcijska hiša: Gustav Film
Pridruženi producent: Christoph Thoke
Koprodukcija: Ankica Jurić Tilić & Ira Cecić (Kinorama), Biljana Prvanović (Delirium), Diego Zanco (Pakt Media)

Igralska zasedba: Judita Franković Brdar (Ana), Sebastian Cavazza (ljubimec), Izudin Bajrović (oče), Doroteja Nadrah (Tanja), Silva Čušin (mama), Jernej Kogovšek (Senad), Marko Mandič (tv-voditelj), Gregor Zorc (urednik), Jernej Šugman (inšpektor), Branko Završan (zdravnik), Neda R. Bric (direktorica), Maja Gal Štromar (direktorica), Barbara Cerar (direktorica), Mojca Partljić (uradnica), Bojan Vister (vratar), Pia Zemljič (administratorka), Nina Skrbinšek (administratorka), Maruša Majer (administratorka), Tara Dušak (otrok)

 

Film Izbrisana je zgodba o samski mamici Ani, ki v porodnišnici ugotovi, da je ni v računalniških sistemih, da uradno ne obstajata ne ona ne njen novorojenček. Je zgodba o tem, kaj se je dogajalo Slovencem, rojenim na napačnem delu razpadle države, ki so jim v devetdesetih letih na upravnih enotah luknjali osebne izkaznice. Kaj se zgodi, če izpadeš iz sistema? Lahko te izženejo iz države, morda ti sosedje zasedejo stanovanje, ostaneš brez službe, zdravnika, celo otroka … Anino mrzlično iskanje rešitve se prelevi v napeto zgodbo, ki spotoma podrobno razišče anomalije slovenskega družbenega sistema.

Celovečerni igrani film Izbrisana režiserja Miha Mazzinija in korežiserja Dušana Joksimovića je imel novembra svojo mednarodno premiero v Talinu, na festivalu Black Nights, ki je eden najpomembnejših na Baltiku ter zadnji festival svetovnih in mednarodnih premier v tekočem letu.

Na 21. Festivalu slovenskega filma je protagonistka filma Judita Franković Brdar prejela vesno za najboljšo glavno žensko vlogo

Film je osvojil tudi vesno za najboljšo izvirno glasbo (Jura Ferina, Pavao Miholjević, Vladimir Godár), za najboljšo scenografijo (Matjaž Pavlovec) in najboljšo kostumografijo (Sanja Džeba).

Sofinanciral Slovenski filmski center, producent Frenk Celarc iz produkcijske hiše Gustav film. Koproducenti: Pakt Media, Delirium films in Kinorama. S finančno podporo Creative Europe – MEDIA, Eurimages, Filmskega centra v Srbiji in Hrvaškega avdiovizualnega centra.

Vir: Napovednik.com, Cankarjev dom

Zemljevid