Boris Gaberščik: Sadovi dolgoletne izkušnje

Predstavitev najnovejših del fotografa, ki je zavezan tradiciji fotografije. Vsakdanji predmetni svet in neživo naravo obravnava v popolnoma analogni črno-beli fotografiji ob tem pa je v ustvarjalnem pogledu njegov pristop izrazito brezčasen.

Razstava z naslovom Sadovi dolgoletne izkušnje predstavlja 19 fotografij v srebrno-želatinasti tehniki, ki jih je avtor ustvaril v letu 2018 prav za tokratno predstavitev v Bežigrajski galeriji 1.
Boris Gaberščik se je rodil 28. septembra 1957 v Ljubljani. Po maturi na I. gimnaziji Bežigrad je študiral biologijo in leta 1985 diplomiral.  Že med študijem se je ukvarjal s fotografijo. Imel je številne samostojne in skupinske razstave doma in v tujini. Med pomembnejšimi samostojnimi razstavami so razstave v Galeriji Fotografija (Ljubljana),  v Equrni, v Galeriji Fotohof (Salzburg), Orpheumu (Gradec), v Moderni galeriji (Ljubljana),  v Mestni galeriji (Ljubljana in Nova Gorica), v Galeriji ZPAF ( Varšava)  in  Galeriji Vu (Paris). S svojimi deli je sodeloval tudi na preglednih razstavah slovenske fotografije in umetnosti.  Z Galerijo Fotografija je sodeloval na umetniških sejmih in festivalih (Vienna Fair, 2009, Paris Photo (Louvre 2010, Grand Palais, 2011), Festival Photo Mediteranee,  Sanary sur Mer, Francija,  2013, Photo Basel 2017 in 2018. Njegova dela so uvrščena v javne in zasebne zbirke. Prejel je več priznanj med drugim tudi Župančičevo nagrado (2008) in nagrado Prešernovega sklada (2018). Njegovo delo je bilo predstavljeno v revijah, časnikih in drugih medijih. Je tudi avtor izvirnih esejev in besedil ter slikovnega gradiva monografskih publikacij in katalogov mnogih likovnih umetnikov. Kot avtor kreativne fotografije je sodeloval s številnimi oblikovalci. Živi v Ljubljani kot samostojni fotograf.

Foto: Boris Gaberščik, samo za tvoje oči, 2018, čb fotografija, 25x20 cm © Boris Gaberščik 

Zunanje povezave: Bežigrajska galerija 1

Vir: Muzej in galerije mesta Ljubljane, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Muzej in galerije mesta Ljubljane:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid