Plečnikov NUK

9. januarja 1944 je na Narodno in univerzitetno knjižnico strmoglavilo letalo ter močno poškodovalo komaj zgrajeni Plečnikov ‘ponos Ljubljane’. 75. obletnico nesrečnega dogodka bomo v Plečnikovi hiši obeležili z razstavo, ki jo pripravljamo v sodelovanju z NUK.

29. januarja 1944 je na Narodno in univerzitetno knjižnico strmoglavilo letalo ter močno poškodovalo komaj zgrajeni Plečnikov ‘ponos Ljubljane’. Poleg monumentalne Velike čitalnice, ki je bila popolnoma uničena, je zgorelo več kot 50.000 knjig in dobršen del katalogov. Srečnemu naključju gre zahvala, da je bila čitalnica prazna in da je nesreča poleg posadke letala terjala zgolj eno smrtno žrtev.

75. obletnico nesrečnega dogodka, ki je tudi zaradi vojne cenzure javnosti še danes razmeroma neznan, bomo v Plečnikovi hiši obeležili z razstavo, ki jo pripravljamo v sodelovanju z NUK. Predstavili bomo načrte in dokumente, ki osvetljujejo snovanje in gradnjo Plečnikove edinstvene knjižnične stavbe, odkrivali skrivna življenja knjižničarjev med drugo svetovno vojno, spremljali zgodbo dela izvirnega letala, ki se je po 70. letih znova vrnil v NUK, pokazali javnosti doslej še neznane fotografije čitalnice po požaru ter spremljali njeno obnovo vse do ponovnega odprtja 8. februarja 1947, ki se ga je udeležila vsa politična in kulturna elita.

Foto: Gradnja Narodne in univerzitetne knjižnice, 1937 © Peter Naglič 

Vir: Muzej in galerije mesta Ljubljane, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Muzej in galerije mesta Ljubljane:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid