Zlati nakit emonske deklice

V Zakladnici Mestnega muzeja Ljubljana tokrat le nekaj mesecev po odkritju, razstavljamo edinstveno najdbo iz kamnitega sarkofaga otroškega skeletnega pokopa.

Sakofag datira v drugo tretjino 4. stoletja, med ostalinami emonske nekropole pa so ga arheologi odkrili pri nedavnih izkopavanjih na Gosposvetski cesti. Zlati in stekleni nakit po dragocenosti bistveno presega opremo ne samo ostalih grobov, temveč se najdba uvršča med pet najbogatejših pokopov tega poznorimskega pokopališkega kompleksa.

O pokojnici žal ne vemo veliko: bila pa je visoka 115 cm, stara okrog 6 let, nakit, ki ga je ob pokopu nosila na sebi, pa priča, da je izhajala iz premožnejše emonske družine.

Zlati in stekleni nakit po dragocenosti bistveno presega opremo ne samo ostalih grobov, temveč se najdba uvršča med pet najbogatejših pokopov tega poznorimskega pokopališkega kompleksa. O pokojnici, emonski delici, žal ne vemo veliko: bila pa je visoka 115 cm, stara okrog 6 let, nakit, ki ga je ob pokopu nosila na sebi, pa priča, da je izhajala iz premožnejše emonske družine. 

Foto: Masivna zlata zapestnica © Andrej Peunik 

Zunanje povezave: Mestni muzej Ljubljana

Vir: Muzej in galerije mesta Ljubljane, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Muzej in galerije mesta Ljubljane:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid