Starci 1.2

O predstavi
Hiranje, osamljenost, bolezen, smrt. Občutek, da nam življenje polzi iz rok, in da gre svet mimo brez nas. In da je vse, kar nam je ostalo, le še spomin.

Živimo v družbi, ki se s staranjem sooča preko institucionalizacije, s predsodki in izolacijo. Kjer je medgeneracijsko sodelovanje pogosto le floskula. In kjer moramo govoriti le o o tem, da je starost lepa, pri čemer mora ostati strah pred minljivostjo globoko potlačen v vsakem posamezniku. 

Režiserja Tin Grabnar in Hana Vodeb v svoji drugi premieri Starci v sklopu Glejevega rezidenčnega programa in v koprodukciji z AGRFT staranje postavita v središče svojega gledališkega premisleka. Več kot dve leti sta s starostniki iz različnih sfer življenja, ki pred tem večinoma niso imeli stika z gledališčem, gradila skupnost, ki se preko razkrivanja spominov s poetično interpretacijo starosti sooča z družbenimi predsodki do Starcev.  

Na odru se spomini tako prepletajo s pozabo, poetično s političnim, interpretacija z izkušnjo, magija z realnostjo. Izginule zgodbe in ljudje postanejo resnični, strahovi se razblinjajo v prazen nič. Oder postaja polje mogočega. Medtem ko nas družba sili v individualizacijo, se Starci s svetom in seboj soočajo skupaj. In ne pristajajo na to, da zanje tu ni več prostora.  

Kolofon
Rezidenta: Hana Vodeb, Tin Grabnar
Dramaturgija: Brina Klampfer, Alja Lobnik (Starci 1.1), Nina Šorak (Starci 1.1)
Scenografija: Nina Rojc
Kostumografija: Sara Smrajc Žnidarčič (Starci 1.2)
Oblikovanje luči: Grega Mohorčič, Tin Grabnar


Starci, avtorji besedil:
Irena Butoln
Jožica Hribar
Majda Lekše
Stanka Škodič
Vanja Matijevec
Vesna Škreblin
Jože Drabik (Starci 1.2)
Božidar Škof (Starci 1.1)

Gostje:
Taj Muhamedagić, Christopher Dornik, Nika Flisar, Apolonija Zakrajšek, Lana Fantur Mijić, Sven Bec, Iris Bošnjak, Mala Verbič Šalamon, Jaša Gončin, Lucija Olja Bulc

Mentorji:
prof. mag. Tomislav Janežič
doc. Janez Janša
prof. mag. Jasna Vastl
red. prof. Janja Korun
asist. mag. Tina Kolenik

Fotografija: Željko Stevanić, Barbara Poček, Hana Vodeb

Izvršna producentka: Barbara Poček
Produkcija: Gledališče Glej
Koprodukcija: Akademija za gledališče, radio, film in televizijo, Univerza v Ljubljani

Vir: Napovednik.com, Gledališče Glej

Zemljevid