Sanela Jahić: Delati zginotje delanja

Sanela Jahić: Delati zginotje delanja

Samostojna razstava

12. december 2018-11. januar 2019

 

Odprtje razstave: sreda, 12. december 2018, ob 19. uri

Odpiralni čas: TO-PE 12:00-18:00 in po dogovoru

Avtomatizacija dela je proces, ki se v zahodnih družbah odvija od prihoda prvih strojev naprej, toda z razvojem umetne inteligence se obeta dokončanje tega procesa. Bo umetniška dejavnost imuna na te dogodke? Slovenska umetnica Sanela Jahić bo predstavila ambiciozno raziskavo, osnovano na programiranju in učenju napovednega algoritma, ki naj bi namesto nje zasnoval umetniška dela, razstava pa bo javno predstavila to novo, strojno koncipirano produkcijo. Projekt, ki se umešča v dolgo tradicijo avtomatizacije umetniškega ustvarjanja na področju medijske umetnosti, odpira neprijetna vprašanja: Se proces umetniškega ustvarjanja lahko popolnoma avtomatizira? Kaj pa če se umetnica bistveno ne strinja s tem, kar stroj proizvede? Če bi umetnica in algoritem vzporedno ustvarjala dela za razstavo, bi občinstvo lahko razlikovalo med obema produkcijama?

Sanela Jahić (1980, Kranj) je leta 2008 končala študij slikarstva na ALUO v Ljubljani. V letu 2010 je kot štipendistka Ministrstva za kulturo Republike Slovenije končala podiplomski študij mednarodne smeri ''Umetnost v javnem prostoru in nove umetniške strategije'' na Bauhaus Univerzi v Weimarju. Kot intermedijska umetnica gradi tehnološko podprte kinetične objekte in naprave. Njena umetniška praksa pogosto vključuje sodelovanje s strokovnjaki za strojništvo, avtomatizacijo, programsko opremo in elektroniko. Živi in dela v Škofji Loki. Svoja dela je predstavila na več razstavah v Sloveniji in tujini.

 

Avtorica: Sanela Jahić

Tehnična pomoč: Andrej Primožič

Grafično oblikovanje: Vasja Cenčič

Razvoj in izdelava napovednega modela, vizualizacija podatkov: Iztok Lebar Bajec

Razvoj in izdelava napovednega modela: Jure Demšar

Programiranje: Umer Muhammad

Fotografija: Janez Pelko

Analiza podatkov in animacija: Jernej Lunder


Produkcija: Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, 2018

Koprodukcija: Drugo more, Reka

Partner: Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani

Projekt je nastal v okviru Dopolavoro, dela projekta Reka 2020 - Evropska prestolnica kulture ob podpori Oddelka za kulturo mesta Reka in Ministrstva za kulturo Republike Hrvaške, ter Ministrstva za kulturo RS in Mestne občine Ljubljana.

Program Zavoda Aksioma sofinancira Ministrstvo za javno upravo v okviru javnega razpisa za sofinanciranje projektov razvoja in profesionalizacije NVO in prostovoljstva ter JSKD.

Vir: Aksioma - Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, Napovednik.com

Zemljevid