Balatonči in Murka - igrana predstava o prijateljstvu

Novopečena soseda, prikupen krt Balatonči in simpatična kokoška Murka, sta drug drugemu tujca. Govorita vsak svoj jezik in imata različne navade in običaje, a se kljub temu povežeta in pomagata. Iskriva zgodba o dveh tujcih, ki prihajata vsak...

Prikupen krt Balatonči in simpatična kokoška Murka sta novopečena soseda. Drug drugemu tujca, ki govorita vsak svoj jezik in imata različne navade in običaje. Med njima velikokrat pride do nesoglasij, saj Murka ne razume madžarskega jezika, Balatončiju pa Murka vozlja živčke z glasnim poslušanjem harmonike in plesanjem.

Ob pripravi na plesno tekmovanje v polki, kuhanju slastnega bograča in nezgodi Balatončija, glavna junaka podirata meje, saj se kljub nerazumevanja jezika povežeta in si pomagata. Postaneta najboljša prijatelja in spoznata, kaj je v življenju zares pomembno. Predstava je polna pristne polke in čardaša, plesa in smeha. Otroci in odrasli se boste nasmejali do solz, obenem pa na zabaven način spoznavali madžarsko in slovensko kulturo ter običaje.

Prepoznavanje in premagovanje predsodkov in stereotipov, razumevanje odnosov moči v družbi ter posledic pripadnosti je osnova za upoštevanje in spoštovanje različnosti ter dobrih odnosov. O tem govori predstava in tako na zabaven način ozavešča otroke o tem, kako pomembno je živeti v sožitju, ne glede na socialno, ekonomsko, kulturno ali etnično poreklo.

 

Za otroke od 3. leta
Dolžina: 35 minut

Sodelujoči

igralska zasedba: Miša Gerič Špacapan, Ana Raščan, Martin Gerbec, Zarja Pavlin

produkcija: Miškino gledališče 

Vir: SiTi Teater BTC, Napovednik.com

Zemljevid