Morje - naše življenje, razstava

Spoznajte največjo zasebno družinsko zbirko ribiških predmetov na Tržaškem, Caharijevih iz Nabrežine pri Trstu. S spominom obarvani predmeti so nosilci družinskega spomina in prehajajo že peto generacijo iz roda v rod. Ohranjeni predmeti pričajo o navezanosti Slovencev na morje in o pomenu družinske dediščine za ohranjanje spomina.

Zgodba ribiške družine Caharija, po domače Babčevih iz Nabrežine pri Trstu, predstavlja življenje slovenskih družin Tržaškega primorja, vsakdanjik in praznik slovenskih družin, ki so si desetletja utirale pot na kraški zemlji, med oljkami, vinogradi in med valovi ob strmi kraški obali.

Na ogled je več sto predmetov iz družinske zapuščine, ki jih je hranilo pet rodov družine Caharija. Sprva so te predmete vsakodnevno uporabljali, kasneje so jih hranili kot spomin na prednike in minule čase. Prevladujejo predmeti za ribolov, prodajo rib, notranja oprema, osebni predmeti posameznih družinskih članov in dokumenti, dopolnjujejo pa jih fotografije iz družinskega arhiva.

Vir: Slovenski etnografski muzej, Napovednik.com

Zemljevid