Adrian Paci: Dediščina razseljenosti

Dediščina razseljenosti je prva samostojna razstava vsestranskega albanskega umetnika Adriana Pacija (Skadar, 1969) v Sloveniji. Razstava, sestavljena iz treh segmentov, prikazuje Pacijev vsebinski in formalni likovni izraz, ki ga je oblikoval po selitvi v Milano leta 1997. Predstavlja izbor del od najnovejšega videa Interregnum iz leta 2017, ki je bil prikazan na številnih filmskih festivalih (Istanbul, 2017; Sarajevo, 2018) in se bo leta 2019 potegoval za nagrado v tekmovalnem programu mednarodnega filmskega festivala v Rotterdamu (IFFR), do akrilnih slik Potovanja in najstarejših del na razstavi, fotografij Odhajanje in Črta iz leta 2007. Razstava raziskuje vpliv na stanje razseljenosti, iskanje identitete v (ne)izbranih lokacijah, preizprašuje pojem nestabilnosti kot stanja bivanja, ki ni nujno povezan samo z migracijo kot družbenim pojavom, ampak tudi z umetnikovo fascinacijo nad obredi prehoda, ki se zgodijo v trenutku nestabilnosti. Mnogostranskost Pacijeve umetniške prakse kaže umetnikovo zanimanje za to, kako zgodovina obravnava zgodbe, cilje, čustva posameznikov in običajnih ljudi.
Kustosinja razstave je dr. Nataša Ivanović.

Adrian Paci, rojen leta 1969 v Skadru v Albaniji, je med letoma 1987 in 1991 študiral slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost v Tirani. Leta 1997 se je preselil v Milano, kjer živi in dela. Posveča se raznolikim vizualnim načinom izražanja, od videa, fotografije, slikarstva, risbe, performansa do inštalacije. Paci je bil med prvimi albanskimi umetniki, ki so predstavljali svojo državo na 48. beneškem bienalu. 

Razstava je nastala v sodelovanju z galerijama kaufmann repetto (Milano, New York) in Peter Kilchmann (Zürich).

Fotografije:
Interregnum, 2017, video (sekvenca), barva, zvok, 17'28'', z dovoljenjem umetnika in galerije kaufmann repetto, Milano / New York
Črta (diptih), 2007, barvna fotografija, 60 x 74,5 cm, z dovoljenjem umetnika in galerij kaufmann repetto, Milano / New York in Peter Kilchmann, Zürich.
Potovanja, 2010, akril na lesu, 22,5 x 30 cm, z dovoljenjem galerije Peter Kilchmann, Zürich.

Vir: Galerija TR3, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Galerija TR3:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid