Koncert Boštjana Gombača in Janeza Dovča

  • Kaj: Koncert s kulinariko v jami
  • Kdaj: petek, 7.12.2018 od 17.00 do 20.00
  • Kje: Temnica, Miren - Kostanjevica
  • Prireditelj: Torma, organizacija dogodkov
  • Vstopnina: 40 EUR vstopnina z dobrotami v jami

UNIKATNA PREDNOVOLETNA OSMIČKA z JAGODO na kraških ŠTRUKLJIH - komično obavanim koncertom Boštjana Gombača in Janeza Dovča

(Krompirjeva jama na Krasu)​

Odlične kraške dobrote in koncert svetovnih glasbenikov na posebnem, skritem kraju, z bogato naravno kulturno dediščino. Kulinarika, kultura in humor, s posebnimi ljudmi. 

Prisluhnili bomo enkratnemu koncertu dveh svetovnih mojstrov, inštrumentalistov, Boštjanu Gombaču in Janezu Dovču. Mojstra bosta izvedla poseben program, iz sklopa Sozvočja Slovenije in mu dodala tudi komične vložke za popestritev in dobro voljo poslušalcev. Med drugim bomo prisluhnili tudi zvoku, ki ga bo iz iz najstarejšega glasbila na svetu – neandertalčeve piščali – izvabljal mojster Boštjan Gombač.

Nekaj o Boštjanu Gombaču:

Prešernov nagrajenec Boštjan Gombač, je v mladosti pel v otroškem in mladinskem zboru RTV. Z enajstimi leti je začel igrati klarinet in diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Gombač je eden najbolj zaposlenih slovenskih klarinetistov, saj je član ali gost številnih glasbenih skupin, igra pa tudi na piščali, flavto, tolkala in druge inštrumente.

Nekaj o Janezu Dovču

Harmonikar Janez Dovč je svoj prvi glasbeni nastop zabeležil pri petih letih, glasbi pa se je povsem posvetil šele, ko se je leta 2004 pridružil eni najuglednejših slovenskih zasedb, skupini Terrafolk. Vmes je študiral fiziko in že kot študent sodeloval na mednarodnih znanstvenih simpozijih in pri ustanovitvi raziskovalnega podjetja. V skupini Terrafolk se je razvil v izjemnega odrskega in studijskega glasbenika, in z njimi prekrižaril dobršen del sveta, njegove skladbe in priredbe so zazvenele zlasti v skupini Jararaja

 

Nekaj o Krompirjevi jami​

Dvorana v Krompirjevi jami je mogočna in sprejme več kot 100 ljudi. V njej se izvajajo koncerti, predvsem v aranžmaju domačinov, kar je svojevrstna izkušnja. Naravna kraška jama je nudila zavetje okrog petstotim avstro ogrskim vojakom v 1. svetovni vojni. Služila je tudi kot skladišče živeža, zlasti krompirja, od tod njeno ime. Opremljena je bila s periskopom, vodnim zbiralnikom, kuhinjo, telefonsko centralo, skladiščem streliva, poveljniško sobo in sanitarijami.

Nekaj o neandertalčevi piščali - najstarejšem inštrumentu na svetu

​Koščeno piščal so odkrili leta 1995 v podzemni jami Divje babe v bližini Cerknega med sistematičnimi izkopavanji arheologa Ivana Turka. Jama leži v pobočju pod robom Šebreljske planote, 230 metrov visoko nad reko Idrijco. V času zadnje poledenitve so jamo, ki je bila sicer brlog jamskih medvedov, uporabljali kot zatočišče tudi ljudje, najprej neandertalci in zatem kromanjonci. Piščal, ki je ležala ob enem izmed ognjišč, je enkratna tako v evropskem kot svetovnem merilu. Naredil jo je namreč neandertalec, saj je bila odkrita v plasti z neandertalskim orodjem.

 Več si preberite na spletnem naslovu.

 

Vir: Torma, organizacija dogodkov, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Torma, organizacija dogodkov:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Video

Zemljevid