Knjiga spregovori: Invalidna sorojenca

Spoštovane sobralke, spoštovani sobralci, pridružite se nam v bralnem klubu Knjiga spregovori z dr. Iztokom Osojnikom.

Tokrat se bomo (skupaj s prevajalko) pogovarjali o knjigi izpod peresa "guruja" češkega undergrounda:

Egon Bondy: Invalidna sorojenca. Prev. Tatjana Jamnik. Vnanje Gorice: KUD Police Dubove, 2017. 280 strani. (roman)

Roman Invalidna sorojenca (1974), ki ga je Egon Bondy dokončal v obdobju najturobnejše normalizacije in je do žametne revolucije krožil v obliki ilegalnih izdaj, je eno najpomembnejših del sodobne češke proze. Napisan je v znanstvenofantastičnem podžanru distopije in se v marsičem navezuje na Orwellov roman 1984. Knjiga je veljala za "biblijo" češkega undergrounda, ki je v njej prepoznal svoj alternativni življenjski slog in zavestno odločitev za obstranstvo oz. izstop iz politiziranega mainstreama, pa tudi posmeh potrošniškim idejam policijske države, predvsem pa cenil rahlo parodiranje znanstvene fantastike, v katero so organsko vpletene filozofske teme. Danes se roman seveda bere nekoliko drugače, a je dovolj nadčasoven, da nagovori tudi nas.

Gostja: prevajalka Tatjana Jamnik

Kaj je bralni klub Knjiga spregovori?

Zakaj brati? Kaj brati? Kako brati? Kako literaturo analizirati? Kako o literaturi pisati? Odgovore na ta vprašanja iščemo v sproščenih pogovorih, ki vodi dr. Iztok Osojnik, pesnik, filozof, kritik, komparativist, zgodovinski antropolog, mednarodno uveljavljeni avtor številnih pesniških zbirk, romanov, monografij, esejev, razprav in strokovnih člankov, ki je za svoje delo prejel več domačih in tujih nagrad. Vstop je prost.

Celotni program bralnega kluba v sezoni 2018/2019 si lahko ogledate na policadubova.org.

Organizatorja:
Kulturno-umetniško društvo Pólice Dubove
Knjižnica Prežihov Voranc, Mestna Knjižnica Ljubljana

Bralni klub Knjiga spregovori je vzniknil v okviru projekta Odmevi resničnosti (2015–2017) in se nadaljuje v okviru novega projekta Migracije v resničnosti (2019–2021), ki ju je v okviru programa Ustvarjalna Evropa podprla Evropska unija.

Vir: Kulturno-umetniško društvo Police Dubove, Napovednik.com

Izpostavljeni ustvarjalci: Iztok Osojnik, Tatjana Jamnik, Egon Bondy

Zemljevid