Južna ozvezdja: poetike neuvrščenih

Razstava je del širšega projekta New Mappings of Europe (#newmappingsofeurope), podprtega s strani EU EACEA, v katerem poleg Moderne galerije sodelujejo še Muzej Jugoslavije / Museum of Yugoslavia, Akademija likovnih umetnosti na Dunaju / Akademie der bildenden Künste Wien in Middlesbrough Institute of Modern Art.

Razstava v Moderni galeriji se bo posvetila gibanju neuvrščenih s posebnim poudarkom na njegovih idejah, idealih in načelih, ki so se dotikali kulturne politike, v sodobni kontekst pa jih bo postavila z vprašanjema: Bi lahko obstajala neuvrščena sodobnost? In če ja, kakšna bi bila?

Pri obravnavanih temah ne gre za nekakšno eksotiko iz preteklosti niti za nostalgijo po samem gibanju. Nasprotno; poudarili bomo, kako so si "južna ozvezdja" zamišljala oblike politike, izhajajoče iz življenja narodov in družb, na silo potisnjenih na obrobje svetovnega gospodarskega, političnega in kulturnega sistema. Poleg tega bomo predstavili, kako je gibanje neuvrščenih že zelo zgodaj v svojem delovanju postavilo kulturno enakopravnost za enega svojih pomembnih načel. V šestdesetih in sedemdesetih letih dvajsetega stoletja je postal kulturni razvoj držav v dekolonizaciji skoraj enako pomemben kot njihov gospodarski razvoj. Umetnost in kultura tako nista bili več namenjeni zgolj elitam, temveč naj bi postali dostopni vsem. Ni šlo več za proučevanje tretjega sveta, ampak za to, da tretji svet postane "mesto, s katerega se govori". Pri tem so se ustvarjale različne modernosti in različne poetike – "epistemologije juga".

Razstava bo obsegala zgodovinske konstelacije: organizacije, institucije, kulturne izmenjave, politike, ki so zaznamovale kulturno dediščino gibanja neuvrščenih: arhive, zbirke, razstave, umetniška dela in sodobna umetniška dela.

Na razstavi bodo sodelovali Siniša Ilić, Ibro Hasanović, Godfried Donkor, Sven Augustijnen, Dan Acostioaei, Ferenc Gróf, Aya Haidar, Dubravka Sekulić, Mila Turajlić, Naeem Mohaiemen, Semsar Siahaan, Babi Badalov, Katarina Zdjelar in Museo de la Solidaridad Salvador Allende (Santiago, Čile), Muzej afričke umetnosti / The Museum of African Art (Beograd), Del Tercer Mundo, Havana (Maria Berrios & Jakob Jakobsen) in mnogi drugi.

Kustosinja razstave je Bojana Piškur.

Foto:
Dan Acostioaei
Morja pod puščavami 2016–2017
fotografije iz videa
copyright Dan Acostioaei

 

Zunanje povezave: www.newmappingsofeurope.si/en

Vir: Moderna galerija, Napovednik.com

Zemljevid