Drago Ivanuša "Dviganje glasu" + Leïla Martial "Baa Box"

Cankarjevi torki

Dvojni koncert

Drago Ivanuša, klavir; Anja Novak, glas; Lola Mlačnik, marimba, tolkala; Tomaž Grom, kontrabas, elektronika; Andrej Hajdinjak, svetloba; Borut Čelik, zvok

Baa Box: Leïla Martial, glas, klaviature; Pierre Tareygeol, kitara, glas; Éric Perez, bobni, glas, sampler 

Drago Ivanuša, eden najbolj cenjenih glasbenikov in skladateljev v Sloveniji, je pred dvema letoma presenetil strokovno in laično javnost s postavitvijo projekta Dvigovanje glasu, ki je zamišljen kot glasbeno-scenski umetniški dogodek, kjer trije glasbeniki in ena igralka iščejo notranji glas. Izvirna glasba in interpretacija z igralko, ki je hkrati pevka in inštrument, je presunljiva in gledalca/poslušalca zapeljuje, da se mu pridruži onkraj ustaljenih vzorcev percepcije in si ustvari samosvoj svet čustvenosti, ob mogočnih zvočno svetlobnih dražljajih z odra. Ko nastopajoči iščejo notranji glas, ta v različnih oblikah izbruhne na površje in se ponovno ponotranji v soočenju z odzivi občinstva.

Pevka Leïla Martial je bila rojena opernemu pevcu in fagotistki v Franciji pred dobrimi tridesetimi leti. Dandanes je model nove francoske jazzovske scene, ki je vibrantna in polna iskrivosti. "Francoski dotik" se nenehno oplaja s tradicijo, a je tudi napolnjen z močno energijo improvizacije, zanesenega vokaliziranja in sodobne elektronske zvočnosti. Energičen nastop, poln dinamike, obeta enega najboljših vokalno vodenih koncertov Cankarjevih torkov. Glasbeni sadež, ki sočno dozori tudi pozimi. 

 

Vir: Napovednik.com, Cankarjev dom

Zemljevid