Razstava Proč z Avstrijo!: 33 dni Države SHS

  • Kaj: Muzejska razstava
  • Kdaj: četrtek, 15.11.2018 do ponedeljek, 21.1.2019
  • Kje: Mestna hiša, Kranj
  • Prireditelj: Gorenjski muzej
  • Vstopnina: Brez vstopnine

Gorenjski muzej vas vljudno vabi na odprtje razstave Proč z Avstrijo!: 33 dni Države SHS v četrtek, 15. novembra 2018, ob 18. uri v Stebriščno dvorano Mestne hiše v kranju, Glavni trg 4.

Država SHS je nastala kot posledica političnega razpada avstro-ogrske monarhije in je obstajala natanko 33 dni. Slovenci, ki so bili tisočletje vpeti v nemški politični in kulturni prostor, so 31. oktobra 1918 še legli k počitku kot Avstrijci, 1. novembra 1918 pa so vstali kot svobodni državljani Države SHS.

A vzdušje je bilo kljub prvim poskusom državnosti tesnobno. Ljudje so čakali na vrnitev vojakov in beguncev, hkrati pa razmišljali, če se bodo sploh vrnili. Tisti, ki so se kljub vsemu uspeli vrniti, pa so bili ranjeni, bolni, utrujeni in naveličani vojne. Tudi po Gorenjskem je začela razsajati španska gripa, ena najhujših bolezni v zgodovini človeštva. Dokončno je ljudi potrla še misel na krivične meje, izguba premoženja v prvi vojni in menjava valute iz krone v dinar. Praznovanja ob razglasitvi nastanka Države SHS so za trenutek preusmerila misli od vsakdanjih težav in spodbudila upanje, da se mogoče le obetajo novi, boljši časi.

Vir: Gorenjski muzej, Napovednik.com

Zemljevid