Pečeno pohištvo

V Evropi se navkljub povečani ozaveščenosti o pomembnosti recikliranja na leto reciklira le tretjina plastičnih odpadkov, čeprav je danes večina embalaže iz plastike. Skoraj neverjetno je, da jo doma po uporabi zavržemo, kljub temu, da bi jo lahko spremenili v uporabne predmete. Seveda bi za to potrebovali manjše hišne reciklažne naprave, ki bi nadomestile tiste večje - nedostopne širši javnosti v proizvodnih halah.

To problematiko naslavlja projekt Pečeno pohištvo in prenaša sam proces predelave iz oddaljenih in ljudem nevidnih proizvodnjih objektov, v manjši, ‘naredi si sam’ obseg ter ga približa posamezniku. S pomočjo doma narejenega opekača večjih dimenzij se odpadne kosmiče plastike pretopi in izdela v polizdelek - plastično ploščo, ki služi kot osnova za izdelavo pohištva. 

Na razstavi Pečeno pohištvo se tako predstavljajo eksperimenti z odpadno plastiko - različni vzorci pečenih plošč nastalih v opekaču in primeri njihove uporabe.

Pečeno pohištvo je ideja o samoproizvodnji materiala iz katerega bi se lahko na standarne načine izdelovalo pohištvo. Oblikovalki in avtorici razstave Nuša Jelenec in Nina Mršnik že nekaj časa delata na ogromnem opekaču, ki jima omogoča topiti HDPE plastiko v plošče, primerne za izdelavo produktov.

Zunanje povezave: MAO novice

Vir: Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Muzej za arhitekturo in oblikovanje:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid