Modri 3 in izven

Orkester Slovenske filharmonije

Michael Christie, dirigent

Franc Kosem, trobenta

spored:

Aleksander Borodin:
Uvertura k operi Knjaz Igor / Knez Igor

Uroš Rojko:
Koncert za trobento – krstna izvedba

Nikolaj Rimski-Korsakov:
Šeherezada, op. 35

Eden vodilnih ameriških dirigentov Michael Christie je prepričljiv tako na koncertnem kot opernem dirigentskem podiju. Na bogato samostojno glasbeno pot je stopil kot šef dirigent Queenslandskega simfoničnega orkestra iz Avstralije. Sledila so ugledna mesta glasbenega direktorja Brooklynske filharmonije, Phoeniške simfonije in operne hiše v Minnesoti. Osrednje orkestre po domovini (simfonike iz Dallasa, Atlante, Houstona, Oregona, filharmonike iz Los Angelesa ...) je vodil kot gostujoči glavni dirigent. V Evropi je med drugim dirigiral Rotterdamski filharmoniji, švedskim in nizozemskim radijskim simfonikom, Češki filharmoniji. Njegovo ime je močno prisotno tudi v avstralskih glasbenih krogih.

Christie velja za inovativnega dirigenta, ki je odprt za novosti in izzive koncertnih in opernih odrov. Njegove izvedbe prepričajo z ognjevitostjo in eleganco, zadržanostjo in izraznostjo, preciznostjo 
in subtilnostjo. Predan novi glasbi izvaja tudi sodobne skladatelje.

 

Tokrat se bo v vlogi solista predstavil trobentač Franc Kosem – član Orkestra Slovenske filharmonije, vodja Trobilnega ansambla Slovenske filharmonije (TASF) ter predavatelj na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Krstno bo izvedel Koncert za trobento, ki ga je po naročilu Slovenske filharmonije napisal naš mednarodno uveljavljeni skladatelj Uroš Rojko.

V koncert nas bo vpeljala uvertura k znani Borodinovi operi Knez Igor, zaključila
pa ga bo pravljična simfonična suita Rimskega-Korsakova Šeherezada. Ta, po besedah skladatelja "niz nepovezanih posameznih slik in prizorov iz Tisoč in ene noči", je še vedno eno najbolj priljubljenih in najpogosteje izvajanih del ruske romantike.

Vljudno vabljeni!

Slovenska filharmonija, Kongresni trg 10, 1000 Ljubljana,T +386 1 24 10 800

Vstopnice: Modri in Oranžni abonma, Cankarjev dom, Informacijsko središče in prodaja vstopnic: T +386 1 24 17 299/300, F +386 1 24 17 322, E vstopnice@cd-cc.si, tickets@cd-cc.si

Vir: Slovenska filharmonija, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Slovenska filharmonija:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid