Modri 3 in izven

Orkester Slovenske filharmonije

Alan Buribajev, dirigent

Franc Kosem, trobenta

spored:

Aleksander Borodin:
Uvertura k operi Knjaz Igor / Knez Igor

Uroš Rojko:
Koncert za trobento – krstna izvedba

Nikolaj Rimski-Korsakov:
Šeherezada, op. 35

Kazahstanski dirigent Alan Buribajev trenutno deluje kot glavni dirigent opernega gledališča v Astani ter glavni gostujoči dirigent Simfoničnega orkestra Japan Century iz Osake. Rodil se je v družini glasbenikov, študij dirigiranja pa ga je pripeljal na Univerzo za glasbo na Dunaju, kjer je študiral v razredu Uroša Lajovca. Leta 1999 je zmagal na 2. Mednarodnem tekmovanju za mlade dirigente Lovra Matačića v Zagrebu. Turneja po Britaniji, na katero se je leta 2011 odpravil z orkestrom Bolšoj teatra ter izvajal opero Prokofjeva Zaljubljen v tri oranže, mu je prinesla takojšnji uspeh ter gostovanja v Nemčiji, Avstriji in Švici. Med letoma 2010 in 2016 je bil šef dirigent Simfoničnega orkestra Irske radiotelevizije (RTÉ), od leta 2007 do 2012 pa nizozemskega Brabantskega orkestra.

Tokrat se bo v vlogi solista predstavil trobentač Franc Kosem – član Orkestra Slovenske filharmonije, vodja Trobilnega ansambla Slovenske filharmonije (TASF) ter predavatelj na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Krstno bo izvedel Koncert za trobento, ki ga je po naročilu Slovenske filharmonije napisal naš mednarodno uveljavljeni skladatelj Uroš Rojko.

V koncert nas bo vpeljala uvertura k znani Borodinovi operi Knez Igor, zaključila
pa ga bo pravljična simfonična suita Rimskega-Korsakova Šeherezada. Ta, po besedah skladatelja "niz nepovezanih posameznih slik in prizorov iz Tisoč in ene noči", je še vedno eno najbolj priljubljenih in najpogosteje izvajanih del ruske romantike.

Vljudno vabljeni!

Slovenska filharmonija, Kongresni trg 10, 1000 Ljubljana,T +386 1 24 10 800

Vstopnice: Modri in Oranžni abonma, Cankarjev dom, Informacijsko središče in prodaja vstopnic: T +386 1 24 17 299/300, F +386 1 24 17 322, E vstopnice@cd-cc.si, tickets@cd-cc.si

Vir: Slovenska filharmonija, Napovednik.com

Naročite se na email listo Slovenska filharmonija:

Zemljevid