Na obrobju pekla, Idrijsko in Cerkljansko 1914-19

"Z vso zaskrbljenostjo so ljudje zrli v neizprosne črke, ki so zbujale strah in nemir, kaj bo prinesel  jutrišnji dan; neme črke so rezale v oči vsem, ki so doumeli, kaj je vojna." (Franc Hvala, Bukovo)

V letošnjem letu obeležujemo stoletnico konca prve svetovne vojne. Terjala je okoli 20 milijonov vojaških in civilnih žrtev in bila v marsičem prelomnica v sodobni človeški zgodovini.

V Mestnem muzeju Idrija smo leta 2015 zastavili raziskovalni projekt, katerega končna cilja sta bila postavitev občasne razstave in izdaja vsebinskega kataloga v letu 2018. Od vsega začetka smo načrtovali postavitev razstave na dveh lokacijah: na gradu Gewerkenegg v Idriji in v Cerkljanskem muzeju v Cerknem. V Idriji predstavljamo kako so vojno doživljali prebivalci naših krajev, v Cerknem pa življenje vojaštva v zaledju soške fronte. Šele z ogledom obeh delov razstave si boste lahko ustvarili celovito sliko medvojnega dogajanja na našem območju. Vsebine se ne podvajajo, z izjemo uvodne predstavitve in seznama žrtev, na katerem je 867 imen padlih, umrlih in pogrešanih vojakov iz Idrijskega in Cerkljanskega.

Vir: Mestni muzej Idrija, Napovednik.com

Zemljevid