Ljubljansko barje

Pred otvoritvijo razstave Živeti z vodo – južni rob Ljubljane, ki bo od 18. 10. 2018 do 24. 03. 2019 na gradu Fužine, vabimo na ogled Ljubljanskega barja, ki smo ga pripravili v sodelovanju s Krajinskim parkom Ljubljansko barje, v okviru projekta LIFE NATURAVIVA.
 
Prav na pragu našega glavnega mesta Ljubljane, se razprostira Ljubljansko barje. Na močvirni ravnici iz mozaika travnikov, steljnikov, njiv, jarkov in mejic, kvišku silijo nizki grički - osamelci. Našo pozornost bomo usmerili na posebnosti tovrstne pokrajine, ki se dotika mesta in ima za povrh ime, povezano s močvirjem. 
 
Vodenje po osrednjem delu Ljubljanskega barja bomo pričeli pri gostišču Kolišče v Lipah, kjer bo predstavljeno, kako je Barje nastalo in kateri dejavniki so privedli do tega, da je to območje danes kulturna krajina, obenem pa ena izmed najbolj spremenjenih slovenskih pokrajin v zadnjih 200 letih. 
 
Našo pot bomo nadaljevali ob reki Iški in na njej spoznavali kompleksnost voda in tal tega območja. Sprehodili se bomo mimo najlepših še ohranjenih mokrotnih travnikov na Ljubljanskem barju, ki se ponašajo z izredno visoko biotsko pestrostjo, a zaradi neprimernega načina gospodarjenja s prostorom tudi zelo hitro izginjajo. 
 
Ustavili se bomo tudi pri Strahomerskih oknih, izvirih na meji med Barjem in vršajem, kjer na površje prihaja voda iz spodnjih plasti barjanskega vodonosnika, ter našo pot zaključili v vasi Podkraj, kjer nad kraškim izvirom Šentjanž stoji cerkvica sv. Janeza Krstnika.   
 
Vodenje bomo izvedli v okviru projekta LIFE NATURAVIVA in je brezplačno. Zbor pred gostiščem Lipe, Lipe 1, Ljubljana (parkiranje na prostoru nasproti gostišča)

Priporočena je pohodna obutev in oblačila, primerna vremenskim razmeram; hodimo po utrjeni makadamski poti.

Obvezne prijave na izobrazevanje(at)mao.si.

Zunanje povezave: MAO novice

Vir: Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Muzej za arhitekturo in oblikovanje:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid