Modri 2 in izven

Dmitrij Liss, dirigent

Duo GrauSchumacher, klavir

spored:

Olivier Messiaen:
Un sourire / Nasmeh

Francis Poulenc:
Koncert za dva klavirja in orkester

Peter Iljič Čajkovski:
Simfonija v h-molu, Manfred, op. 58

 

Dmitrij Liss je pred študijem dirigiranja na Moskovskem konservatoriju študiral violino, klarinet in muzikologijo. Od leta 1995 deluje kot umetniški vodja Orkestra Uralske filharmonije, od sezone 2016/17 pa kot šef dirigent Južnonizozemske filharmonije. V pretekli sezoni je gostoval pri orkestru Toulonske opere, Bergenskih in Dortmundskih filharmonikih, tokijskem Metropolitanskem orkestru, Radijskem simfoničnem orkestru iz Leipziga idr. Za svoje umetniške dosežke je prejel vrsto nagrad, med katerimi izstopajo prva nagrada na Mednarodnem tekmovanju za mlade dirigente Lovra Matačića v Zagrebu leta 1995, ruska državna nagrada za literaturo in umetnost leta 2008, predvsem pa častni naziv zaslužnega umetnika Rusije leta 2011.

Z Orkestrom Slovenske filharmonije je prvič nastopil novembra 2016 z deli Prokofjeva, Lazarja in Šostakoviča. Tokrat se vrača s sporedom, ki ga sestavljajo Nasmeh, s katerim se je Messiaen poklonil Mozartu (ob 200-letnici smrti), programska simfonija Manfred P. I. Čajkovskega nastala po istoimenski Byronovi pesnitvi, ter Poulencov Koncert za dva klavirja in orkester, v katerem se nam bo predstavil klavirski duo GrauSchumacher (Andreas Grau in Gotz Schumacher), čigar bogat repertoar sega od Schütza do skladb Eötvös, Manouryja, Müller-Wielanda in Francesconija, večinoma nastalih prav na njuno pobudo.

Vljudno vabljeni!

Slovenska filharmonija, Kongresni trg 10, 1000 Ljubljana,T +386 1 24 10 800

Vstopnice: Modri in Oranžni abonma, Cankarjev dom, Informacijsko središče in prodaja vstopnic: T +386 1 24 17 299/300, F +386 1 24 17 322, E vstopnice@cd-cc.si, tickets@cd-cc.si

Vir: Slovenska filharmonija, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Slovenska filharmonija:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid