Otvoritev razstave: Znaki v tkanini časa razstava

Piktografija in tkanje pomenita molitev – to so verjeli že naši predniki. Znaki, zapisani na papir, vrezani v les ali stkani na oblačilu: vbod in črta, elementa, podobna v zemljo zasajenim semenom, ki vzklijejo v naši duši in tam oživijo.
Srečanje z Gyöngyi ni bilo naključno: zakladnica oblik madžarske ljudske umetnosti je nekaj, kar navdihuje ustvarjalno delo obeh. Je kot neusahljiv izvir, katerega poživljajočo moč lahko uživa vsakdo v skladu s svojo lastno poklicanostjo, je izvir, ki neguje in usmerja srce in duha.

Otrok je še vedno zmožen s srcem zaobjeti vzorce, ki odslikavajo univerzum, in ki so izvorno vtkani v simbolno govorico madžarskih ljudskih pravljic. Naloga upodobitev, ki spremljajo te pravljice, torej ni izključno prikazovanje – temveč tudi izklic, invokacija te kreativne sile.

Podoba, ki jo vidimo, in obleka, ki jo nosimo, vplivata na naše mišljenje – v katero smer nam bosta ponesli misli, pa je odvisno od nas, od umetnikov. Kaj bomo poudarili in kaj bomo predočili opazovalcu – to je naša odgovornost. Opazovalcu pa je dana možnost, da spozna sporočilo madžarske ljudske kulture.
Namen najinega umetniškega ustvarjanja, najin credo, je najti pozabljeno rdečo nit in tako postati posrednik starodavne kulture, in s pomočjo kreativne sile, zgoščene v simbole, človeka zbližati z Vsemogočnim.

"Kdor hodi ob izviru, venomer plete vence iz istih rož."
Sándor Weöres

"Rodila sem se v Budimpešti, trenutno pa s svojo družino živim v Zebegényu. Svojo izobrazbo sem si pridobila na oddelku za grafiko na Likovni akademiji. Moja profesorja sta József Gaál in András Baranyai. Po zaključenem študiju sem se dodatno izpopolnjevala na oddelku za knjige umetnika beneške Scuola Internazionale di Grafica, potem pa sem poučevala v grafični delavnici. Izdelovala sem majhne naklade ročno natiskanih knjig umetnika, poleg tega pa sem ilustrirala in oblikovala številne knjižne izdaje doma in v tujini. Svetovi mojih slik se navdihujejo z v vsakem obdobju aktualno spročilnostjo madžarske ljudske kulture. Pri slikanju in uporabi barv pa me navdihujejo Csontváry, Gauguin in Pavlisin. V skupnem podjetju z možem v okviru delavnice Árgyélus že dve desetletji opravljava razna slikarska dela ter načrte in izvedbo za igrišča. Moje grafike in slike so bile razstavljene na samostojnih in skupinskih razstavah v Budimpešti, Zebegényu, Benetkah, Milanu in New Yorku. "

(Orsolya Csilléry)

"Rodila sem se v Budimpešti, trenutno pa z možem in tremi otroki živim v mestu Piliscsaba. Najprej sem zaključila izobraževanje za učiteljico zemljepisa in športne vzgoje, potem pa sem diplomirala še iz ekonomije. Že od otroških dni pletem, vezem in šivam. Pri delu se mi zdi zelo pomembna uporaba izvornih elementov za ustvarjanje novega, predvsem za oblikovanje oblačil. Odkar so moji otroci postali ljudski plesalci v plesni skupini Csillagszemű ("Zvezdooka"), izdelujem obleke za nastope z avtentičnim krojem in vezenino. Na ustanovi Hagyományok Háza ("Hiša tradicij") sem dokončala izobraževanje za čipkarstvo, leta 2015 pa sem uspešno opravila izpit za poučevanje. Na več ustanovah poučujem tradicionalno madžarsko vezenje in čipkarstvo in učence zbližujem z načinom gledanja, ki je v tej madžarski tradiciji vsebovan. Moja dela so bila na ogled tako v Budimpešti (Polgárok Háza, Magyar Népi Iparművészeti Múzeum, Magyar Hagyományműhely) kot na podeželju (Bajna, a Magyar Viselet Ünnepe). "

(Gyöngyi Balla)

Vir: Balassijev inštitut, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Balassijev inštitut:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid