Vokalni 2 in izven

Matjaž Robavs, bariton
Andreja Kosmač, klavir

spored:

Wolfgang Amadeus Mozart:

Die Zufriedenheit/ Sreča, KV 473
Das Veilchen / Vijolica, KV 476
Abendempfindung an Laura/ Večerno občutje, KV 523
An Chloe/ Za Chloe, KV 524

Johannes Brahms:

Vier ernste Gesänge/ Štiri duhovne pesmi, op. 121

Franz Schubert:

Schäfers Klagelied / Pastirjeva žalostinka, D. 121
Ganymed/ Ganimed, op. 19/3, D. 544
Erlkönig/ Vilinski kralj, D. 328
Erster Verlust / Prva izguba, op. 5/4, D. 226

Anton Lajovic:

Cveti, cveti rožica
Serenada

Lucijan Marija Škerjanc:

Serenada
Pesem III

Pesem s klavirjem, das Lied, ali kot jo poimenujemo pri nas, samospev, ima svoje korenine znatno pred svojimi velikimi utemeljitelji z začetka in sredine 19. stoletja.

Njene temelje so postavili že trije geniji dunajskega glasbenega klasicizma. In Eyle – v naglici, kot je komponiral, se je v dediščino pesmi trajno zapisal tudi Mozart. Blizu sto let po njem je Johannes Brahms, Dunajčan iz Nemčije, s svetopisemskimi besedami in pevcem ob klavirju v povsem drugačni glasbeni govorici razmišljal o poslednjih, resnih vprašanjih življenja in smrti. Med njima, pravzaprav kmalu po Mozartu, pa je vzniknil prav poseben pevski genij, Franz Schubert. Tolikokrat ga je navdihnila Goethejeva lirika, a želenega in pričakovanega priznanja slavnega pesnika ni dočakal. Pesem (za angleško verzijo: Das Lied /ležeče/), v glasbenem izrazu in vsebini tako posebna in značilna glasbena zvrst 19. stoletja, pa je zaživela in živi tudi v slovenskem kulturnem okolju, od razsvetljenstva do današnjega časa, z antologijskima postajama v poromantičnem glasbenem svetu Antona Lajovca in previdno sodobni, navidezno "francoski" glasbeni barvi Lucijana Marije Škerjanca.

Svojo interpretacijo ciklusa bosta podala izkušena slovenska solista – baritonist Matjaž Robavs in pianistka Andreja Kosmač. Skupaj sta nastopila že večkrat – leta 2010 sta izvedla celoten cikel Zimsko popotovanje Franza Schuberta, leta 2016 pa sta v okviru Slovenskih glasbenih dnevov predstavila bogat spored samospevov slovenskih skladateljev, od Gerbiča, Ipavca, Kozine in Osterca do Škerjanca, Rančigaja in Makorja. Tudi tokrat si obetamo vrhunski večer samospeva.

Pogovor o sporedu, izvajalcih in skladateljih bo na dan koncerta ob 18.30  v Dvorani Slavka Osterca v Slovenski filharmoniji.

Vljudno vabljeni!

Blagajna Slovenske filharmonije, Kongresni trg 10, med delavniki od 11. do 13. in od 15. do 17. ure ter uro pred koncertom, T +386 1 24 10 800, E info@filharmonija.si

Vir: Slovenska filharmonija, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Slovenska filharmonija:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid