Plečnik in sveto

Na podlagi izvirnih zapisov, skic, načrtov in dopisovanja pa tudi uresničenih projektov doma in v tujini bo razstava Plečnik in sveto osvetlila Plečnikovo pojmovanje svetega. Pojem "sveto" pri Plečniku ni povezan zgolj z njegovim verskim prepričanjem, ampak se dotika tudi morale, kreposti, pravičnosti in navsezadnje tudi same arhitekture.

Posebno pozornost velja posvetiti tudi Plečnikovemu dojemanju vere kot osebne zadeve, naravi njegovega krščanstva, ki je pogosto blizu duhu prvih krščanskih skupnosti, in njegovemu odnosu do institucionalne religije.

Eden glavnih namenov razstave je tako razkriti impulz, ki je po mnenju nekaterih strokovnjakov postavil Plečnika v vlogo reformatorja cerkvenega prostora in na podlagi katerega je arhitekt snoval svoje načrte, ki se pogosto dvigajo nad togo dogmatiko in preprosto cerkveno pobožnostjo ter razkrivajo povsem samosvoje poteze. 

Razstava bo predstavila večinoma gradivo iz Plečnikove zbirke in bo na ogled ponudila predvsem  ohranjena pisma, skice, načrte, fotografije in modele, povezane s tematiko razstave.

Foto: Plečnikova idejna skica notranjščine cerkve sv. Duha na Dunaju, zasnovo katere je kasneje v načrtu popolnoma spremenil, 1910 © Dokumentacija MGML 

Zunanje povezave: Plečnikova hiša

Vir: Muzej in galerije mesta Ljubljane, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Muzej in galerije mesta Ljubljane:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid