(OD)Zven trenutka, Alja Petric feat. Rok Zalokar

Alja Petric (vokal, gongi, himalajske posode, kristalne posode, flavte, bobni, ropotulje, zvončki,...)

Rok Zalokar (klavir, efekti)

 


Zven trenutka je performans,  v katerem umetnica Alja Petric raziskuje osnovna gradnika glasbe: zvok in tišino. V njem je združila svoje večletno raziskovanje akustičnih terapevtskih glasbil in vokalno umetnost. (OD)Zven trenutka je širitev in nadgradnja projekta, v katerem se umetnici na odru pridruži gostujoči glasbenik in v odgovor njenim kompozicijam "odzveni" s svojo zgodbo. 

Jedro izražanja je kompozicija, sestavljena iz zvočnih tekstur, ki jih glasbenica naniza s pomočjo looperja in jih nato v dialogu z gostom spontano prepleta. Nastanejo glasbeni ambienti, pri katerih se navidezno izgubita tako začetek in konec glasbene fraze kot časovni okvir skladbe in, navsezadnje, tudi občutek za čas. Je alkimija dveh glasbenih svetov, v kateri intuitivno nastajajo zvočno-instrumentalne-vokalne kompozicije, ki slonijo na subtilnosti zvoka in kreativnosti glasbenega izražanja.

(OD)Zven trenutka v svoji konstelaciji prehaja od momentov, v katerih zazvenijo le najbolj subtilni minimalistični glasbeni elementi, ki se zdijo kot nekakšen odzven tišini, do abstraktnih bučnih vrhuncev, ustvarjenih z zvokom gongov, bobnov in atonalnih miniatur, ki se lahko že v naslednjem trenutku prelevijo v strukturirane melodične linije, nanizane po točno določenem harmoničnem zaporedju.

Je neponovljiv eksperimentalni preformans improvizirane glasbe, ki nastaja spontano v dialogu dveh glasbenikov. 

Vir: Center slovanskih kultur France Prešeren, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Center slovanskih kultur France Prešeren:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid