Otvoritev festivala Sonica

SONICA in Cankarjev dom predstavljata:

YAIR ELAZAR GLOTMAN IN MATS ERLANDSSON:
NEGATIVE CHAMBERS

TRISTAN PERICH: TONE PATTERNS – PREMIERA

Vabimo vas na otvoritveni koncert festivala SONICA, na katerem predstavljamo dva edinstvena koncerta sodobne glasbe.

Yair Elazar Glotman, kontrabasist, skladatelj in glasbeni producent, sodelavec Jóhanna Jóhannssona, bo nastopil v subtilnem glasbenem prepletu s švedskim glasbenim raziskovalcem Matsom Erlandssonom, ki med drugim deluje kot zvočni mojster v legendarnem stockholmskem studiu EMS.

Predstavila bosta razširjeno interpretacijo njunega lani izdanega skupnega albuma Negative Chambers, ki bo nastala v sklopu sodelovanja s tremi domačimi glasbeniki mlajše generacije. Ob Erlandssonu in Glotmanu na magnetofonskih trakovih in elektroniki, bodo nastopili še Anastazija Krenn na violi, Katarina Kozjek na violončelu in Žiga Murko na pozavni. 

Uvod v večer bo premiera nove kompozicije ameriškega umetnika in skladatelja Tristana Pericha z naslovom Tone Patterns.Tristan Perich je en od najpomembnejših avtorjev sodobne zvočne umetnosti. Deluje kot skladatelj in kot vizualni umetnik, ki se navdihuje v preprosti estetiki matematike, fizike in programiranja. Namesto glasbil uporablja programirane računalnike in mikročipe, iz katerih sintetizira osupljivo čustvene in lirične skladbe. Njegov 1-bit Music je bil prvi album na svetu, izdan kot mikročip, ki je sprogramiran tako, da v živo sintetizira kompozicijo. Perichevo delo, v katerem združuje 1-bitno elektroniko s tradicionalnimi formami, je bilo predstavljeno v MoMI, v Barbicanu, na festivalih Sonár v Barceloni in Ars Electronica v Linzu, in po vsem svetu. 


 

O UMETNIKIH:

Yair Elazar Glotman je en od najbolj spregledanih ustvarjalcev sodobne glasbe. Njegov umetniški diapazon sega od filmske glasbe, za katero je sodeloval med drugim z Jóhannom Jóhannssonom; do klubskih žanrov, kjer se predstavlja pod imenom Ketev; do eksperimentalnega zvočnega dizajna z izjemnim projektom Blessed Initiative. Pred leti se je že predstavil Ljubljani s premišljeno performativno instalacijo Raztelešenje kontrabasa v MoTA Pointu.

Mats Erlandsson je švedski eksperimentalni glasbenik in zvočni mojster v legendarnem stockholmskem studiu EMS. Leta 2016 je pri priznani danski založbi posh isolation izdal dve izdaji, v katerih mojstrsko prepleta zvočne pritiske, melodije in šume, ki se v kompozicijah med seboj organsko borijo za prostor in prisotnost.

Tristan Perich je skladatelj in vizualni umetnik, ki se navdihuje v preprosti estetiki matematike, fizike in programiranja. Njegov 1-bit Music je bil prvi album na svetu, izdan kot mikročip, ki je sprogramiran tako, da v živo sintetizira kompozicijo. Perichevo delo, v katerem združuje 1-bitno elektroniko s tradicionalnimi formami, je bilo predstavljeno po vsem svetu, med drugim na festivalih Sonár v Barceloni in Ars Electronica v Linzu.


 

SONICA 2018 PROGRAM
Glavni festivalski : SONICA 2018 - 10th Anniversary
24. SEPT - Otvoritvena koncerta:
SONICA - Negative Chambers x Tristan Perich
26-28 SEPT - PSSSST! Pogovori in okrogle mize:
SONICA - Psssst! Pogovori o glasbenem poslu
27. SEPT - Shape showcase:
SONICA - Aïsha Devi x Giant Swan x Lifecutter x Sarah Farina x Mika Oki x Bine
28. SEPT - Koncertni večer v CD:
SONICA - Sote & Tarik Barri, Jason Sharp & Adam Basanta, Container Doxa
28. SEPT - Klubski dogodek v Rogu:
SONICA - Actress x Lee Gamble x NinaBelle x Alleged Witches
29. SEPT - Zaključni koncert in rojstnodnevna zabava:
SONICA - William Basinski x SONICA Birthday Party

Zunanje povezave: Festival SONICAFestivalska vstopnicaYair Elazar GlotmanTristan Perich

Vir: MoTA Museum of Transitory Art, Napovednik.com

Izpostavljeni ustvarjalci: Tristan Perich Yair Elazar Glotman, Mats Erlandsson, Žiga Murko, Katarina Kozjek, Anastazija Krenn

Naročite se na email listo prireditelja MoTA Museum of Transitory Art:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid