Od blizu: fotografija kot način videnja sveta

V razmisleku o nujnosti vizualne pismenosti – tako sodobnega gledalca kot ustvarjalca fotografske podobe – smo zasnovali celoletni program neformalnega izobraževanja, ki tistim, ki idejo fotografije nosijo v svojem pogledu na svet, ponuja, da se kot občutljivi posamezniki od blizu soočijo s poslanstvi, ki jih ta medij uresničuje. Uvaja pristope k fotografiranju in širjenju sporočilnosti fotografije, ki bolj kot na tehnični dovršenosti opreme in veščini temeljijo na urjenju očesa in osebnosti fotografa.

Majhno skupino udeležencev skozi proces petih dvodnevnih delavnic vodi močan strokovni tim, ki v dinamičnem dialogu med teorijo in prakso niza zanimive teme, usmerja udeležence k individualnemu avtorskemu izrazu in jih spodbuja h kritičnemu razmišljanju o raznolikih narativnih in umetniških fotografskih žanrih ter načinih prezentacije fotografskega dela. Udeležencem program ponuja tako znanje kot kreativno rast, pa tudi srečanja z gosti, mednarodno priznanimi, celo svetovno znanimi specializiranimi fotografi.

Termini in vsebina delavnic v fotografskem študijskem letu 2018/19:
5.–6. 10. 2018: Razmišljujoče oko: Nujnost vizualne pismenosti za urjenje fotografskega očesa
14.–15. 12. 2018: Na moje oči: Bistvo sodobne dokumentarne in reportažne fotografije
1.–2. 2. 2019: Zapis svetlobe: Izvorne in analogne fotografske tehnike
5.–6. 4. 2019: Fotograf umetnik: Konceptualna fotografija in avtorski izraz
8.–9. 6. 2019: Fotografija v prostoru

Strokovni tim: kustosinja za fotografijo Marija Skočir; fotograf Matevž Paternoster; fotoreporter in pedagog Saša Kralj; fotograf in umetnik Metod Blejec; muzejska andragoginja Janja Rebolj
Čas in kraj poteka delavnic: petek (18:00–21:00) in sobota (9:00–13:00 in 14:30–18:00); Galerija Jakopič in druge lokacije MGML; na prostem in v studiih

Cena celotnega programa: 400 €/osebo (enkratno plačilo), 420 €/osebo (plačilo v 2 obrokih, 2 x 210 €)
Cena vključuje izvedbo petih dvodnevnih delavnic s priznanimi slovenskimi in tujimi fotografi, podporo in konzultacije z mentorji v času delavnic in po dogovoru v času med posameznimi termini, ves potrebni material za delo, pomoč pri zagotavljanju fotografske opreme.
Cena posamezne delavnice: 95 €/osebo

Prijava v študijsko skupino je veljavna s plačilom prvega obroka oz. celotne šolnine. Ob prijavi udeleženci izpolnijo kratek prijavni obrazec, ki služi mentorjem kot orientacija glede načina dela.

V primeru mednarodne udeležbe program poteka v angleškem jeziku z zagotovljenim prevodom v slovenski jezik.

Prijave sprejemamo na naslovu prijava@mgml.si do zapolnitve mest.

Foto: Metod Blejec

Vir: Muzej in galerije mesta Ljubljane, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Muzej in galerije mesta Ljubljane:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid