Simfonični orkester RTV Slovenija Kromatika 6

Dirigent: Pablo Gonzalez, solist: Freddy Kempf, klavir

Program:
Carl Nielsen, Uvertura Helios, op. 17
Edvard Grieg, Koncert za klavir in orkester v a-molu, op. 16
*
Sergej Prokofjev, Romeo in Julija, op. 64, izbor stavkov iz baleta

 

Pablo González je študiral na Šoli za glasbo in gledališče Guildhall v Londonu. Bil je pomožni dirigent Londonskih simfonikov in španskega nacionalnega mladinskega orkestra, nastopal je tudi z Nemškimi radijskimi simfoniki, Baselskimi simfoniki, Danskim nacionalnim komornim orkestrom in Dunajskim komornim orkestrom. Leta 2008 je prevzel vodenje Nacionalnega katalonskega simfoničnega orkestra iz Barcelone. Španski dirigent se nam bo predstavil z zahtevnim poznoromantičnim sporedom severnoevropskih skladateljev.

Na začetku bo zazvenela slikovita koncertna uvertura verjetno najbolj znanega danskega skladatelja, Carla Augusta Nielsena. Bil je tudi violinist in dirigent, njegov opus pa sestavljajo koncerti, simfonije in cerkvena glasba.

Čeprav je Klavirski koncert edini koncert v opusu Edvarda Griega, sodi med najbolj znana dela tega norveškega romantika. Delo izjemne lepote skriva številne tehnične ovire, zato se ga lotijo le najspretnejši in najbolj muzikalni solisti. Tokrat ga bomo slišali v interpretaciji izvrstnega britanskega, v Berlinu živečega pianista nemško-japonskih korenin, Freddyja Kempfa.

Večer bo končala glasba iz priljubljenega baleta Romeo in Julija. Čeprav je Prokofjev priredil svoj balet za koncertno izvajanje v obliki treh orkestrskih in ene klavirske suite, bomo tokrat slišali izbor stavkov iz izvirne baletne partiture.

 

Vir: Napovednik.com, Cankarjev dom

Zemljevid