Koncert samospevov: Nocoj pa, oh, nocoj

Koncertni cikel Glas iz davnine

Nocoj pa, oh, nocoj

Barbara  Jernejčič Fürst – mezzosopran

Nejc Lavrenčič – klavir

sobota, 15. september 2018, SNG Maribor


Program: R. Hahn, J. Sibelius, A. von Webern, M. Lipovšek, J. Jež


Barbara  Jernejčič Fürst - mezzosopran

Barbara  Jernejčič Fürst je na graški Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost z odliko končala študij zborovskega dirigiranja in glasbeno dramskega upodabljanja, ter pridobila naziv magistre umetnosti. Bila je članica Flamskega opernega studia v belgijskem Gentu in štipendistka Steans Instituta for Young Artists v okviru festivala Ravinia v Chicagu.

Ob tem se je izpopolnjevala na mojstrskih tečajih pri M.Lipovšek, Ch.Ludwig, D.Fischer-Diskauu, M.Martinuju, R.Piernayu ter, za baročno petje, pri B.Schlick in Ch.Roussetu.

Na odrih Flamske opere v Gentu in Antwerpnu, dunajske Komorne opere in v Theather an der Wien, ter Ljubljanske in Mariborske opere je nastopila v vlogah Kerubina v Figarovi svatbi, Druge dame v Čarobni piščali in Dorabelle v Cosi fan tutte W.A.Mozarta, kot Ruggiero v Händlovi Alcini, kot Tretja dama v praizvedbi opere Fanny Goldmann skladateljice Mie Schmidt, kot Lucretia v Onečaščenju Lukrecije B.Brittna, kot Siebel v Gounodovem Faustu , kot Lisinga v Gluckovi Le cinesi, kot Trommler v Ullmanovem Kaiser von Atlantis  in kot Arianna in Una ingrata v Monteverdijevi produkciji Ballo.mortale, ter kot Nerone v L'incoronazione di Poppea.

Kot koncertna pevka je sodelovala v okviru Glasbene mladine ljubljanske in Festivala Ljubljana, festivala Kogojevi dnevi, Slovenski glasbeni dnevi, Festival Radovljica, ter na festivalih Carintische Sommer, Steirischer Herbst, Zagrebški bienale, Klangwerktage Hamburg, Wien Modern, Bregenzer Festspiele, Styriarte, Internationale Woche für alte Musik Krieglach, Echi lontani, Festival Retz, Frühling Festival in Musikverein ... Nastopa z različnimi dirigenti (A.Nanut, U.Lajovic, M.Munih, D. de Villiers, G.Pehlivanian, En Shao, S.Kuijken, M.Haselböck, P.Rossi, D.Masson, D.Runnicles, S.Camberlin, J.Kalitzky…) in orkestri, ter ansambli (Slovenska filharmonija, simfoniki RTV, Armonico Tributo Austria, La petite bande, Solamente naturali, Musica Aeterna, Slowind, Ensemble Mosaik, Klangforum, Tonkünstlerorchester, ORF Radio-Symphonieorchester Dunaj …)

V  bogati koncertni zgodovini je poustvarila največja dela glasbene zakladnice. Redno sodeluje tudi s kitaristom Žarkom Ignjatovićem, s katerim sta v letu 2014 gostovala v Ameriki in Kanadi.

Je ena redkih izvajalk osredotočenih na dela sodobnih slovenskih skladateljev in skladateljic (preko 50 prvih in praizvedb): Jež, Lebič, Lipovšek, Šivic, Kogoj, Petrić, Globokar, Rojko, Habe, Golob, Mihelčič, Srebotnjak, Sojar-Voglar, Čopi, U. Pompe, L.Vrhunc, B.Jež-Brezavšček…

Za domače in tuje založbe je Barbara Jernejčič Fürst poustvarila dela na več kot 10 zgoščenkah ter izdala samostojne zgoščenke: prvo je posvetila celotnemu opusu Marija Kogoja ob spremljavi litvanske pianistke Gaive Bandzinaite,  katera je tudi njena spremljevalka pri najnovejši plošči z naslovom V votlini raja z deli Lebiča, Ježa, Šivica in Lipovška. Zgoščenko z naslovom Dotiki pa je posvetila skladateljicam in skladateljem današnjega časa, ki  pišejo za glas solo in Monteverdiju.

Deluje tudi kot profesorica solopetja na Akademiji za glasbo.

 

Nejc Lavrenčič – pianist

Nejc Lavrenčič je šolanje pričel na SGBŠ Maribor v razredu Tatjane Dvorak. Kasneje je postal tudi varovanec pianistke in pedagoginje Marine Horak. Dodiplomski in magistrski študij je opravljal na Kraljevem konservatoriju v Bruslju v razredu A. Madžara in J. Michielsa. Poleg klavirja je magistriral še iz komorne igre, sočasno pa opravil še specialistični študij na področju interpretacije samospeva pod okriljem Uda Reinemanna in njegovih gostujočih umetnikov.

Koncertno deluje v Sloveniji, Franciji, Belgiji, Španiji, Hrvaški, Italiji, Švici, koncertne turneje so ga popeljale tudi na gostovanja v ZDA, Kanadi in Aziji. Sodeluje s priznanimi tujimi in domačimi umetniki kot so pevci Sabina Cvilak, Marcos Fink, Mojca Vedernjak, Theresa Plut, Juliette de Massy, Cristina Segura, Artur Rozek, Darko Vidic, Katja Konvalinka, Arianna Rinaldi, Soumaya Hallak ter instrumentalisti Andrej Zupan, Luka Železnik, Magdalena Sas, Isabel Dunlop in drugi. Je prejemnik več nagrad na mednarodnih tekmovanjih, priznanj za ustvarjalnost in štipendij. Redno snema za Radio Slovenija. 

Samostojno deluje koncertno in pedagoško na področju klavirske in komorne igre ter interpretacije samospeva. Je umetniški vodja Kulturno umetniškega zavoda PerArtem in koncertnega cikla Glas iz davnine v SNG Opera in balet Maribor ter v Muzeju novejše zgodovine Slovenije v Ljubljani.

Njegovo delovanje na področju samospeva je bilo na Ministrstvu za kulturo prepoznano z:

"Pianist Nejc Lavrenčič velja za enega najvidnejših slovenskih interpretov v glasbeni zvrsti samospeva in komorne glasbe. […] Tako po obsegu kot kakovosti izkazuje pomemben prispevek k slovenski kulturi […] Kot pianist in specialist bogati slovenski kulturni prostor z vrhunskim glasbenim poustvarjanjem v žanru samospeva in s tem daje pomemben prispevek k razvoju poklica instrumentalista."     

    

Zunanje povezave: www.nejclavrencic.com

Vir: Kulturno umetniški zavod PerArtem, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Kulturno umetniški zavod PerArtem:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid