Cankar v glasbi

Orkester Slovenske filharmonije
Zbor Slovenske filharmonije
dirigentka Jera Petriček Hrastnik

spored:

Johann Strauss: Netopir – izbor
Gustav Mahler: Adagietto iz Simfonije št. 5
Lucijan Marija Škerjanc: Mařenka
Maksimilijan Strmčnik: Dunajski večeri – novo delo
Karol Pahor: Oče naš hlapca Jerneja za zbor
Jakob Jež: Zemski rod za zbor

 

Spored z naslovom Cankar v glasbi posvečamo velikanu slovenske besede, ki je slog izbrusil do popolnosti. Ivan Cankar je deset let živel in deloval na Dunaju, ki je bil takrat kulturno središče sveta. Na prelomu stoletja so se tu rojevala nova spoznanja na področju politike, psihologije in umetnosti, ki so močno vplivala na njegovo ustvarjanje. Med glasbenimi mojstrovinami, ki so nastale na Dunaju v njegovem času, najdemo tudi Straussovo opereto Netopir in Mahlerjev Adagietto  ̶  4. stavek njegove Pete simfonije. Cankarjeva beseda je pogosto nagovarjala skladatelje k uglasbitvi: Jakob Jež je izbral odlomek iz pesmi Sodba, Lucijan Marija Škerjanc je Mařenko napisal kot koreografsko pesnitev po Cankarjevi noveli Spomladi, Maks Strmčnik pa je za kantato, ki jo je napisal posebej za tokratni koncert, izbral Cankarjevo pesem Dunajski večeri.

Vljudno vabljeni 28. septembra ob 19.30 v Slovensko filharmonijo, kjer vam bosta koncertni program, prežet s Cankarjevim duhom, predstavila Orkester in Zbor Slovenske filharmonije pod vodstvom izvrstne slovenske dirigentke Jere Petriček Hrastnik, ki živi in deluje na Dunaju.

 

Vstopnice: blagajna Slovenske filharmonije, Kongresni trg 10, 1000 Ljubljana, med delavniki od 11. do 13. in od 15. do 17. ure ter uro pred koncertom,T +386 1 24 10 800, info@filharmonija.si

 

Vir: Slovenska filharmonija, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Slovenska filharmonija:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid