Festival fotografije Maribor

  • Kaj: Razstave, delavnice, predavanja, razgovori
  • Kdaj: sobota, 15.9.2018 do nedelja, 30.9.2018
  • Kje: Maribor
  • Prireditelj: Fotoklub Maribor
  • Vstopnina: Brez vstopnine

Tudi tretji Festival fotografije Maribor ponuja izstopajoča fotografska imena ter tako nadgrajuje njegove prve stopinje nastale v prejšnjih dveh letih. Ob bok priznanim domačim avtorjem kot so Stojan Kerbler, Jože Suhadolnik, Peter Koštrun, Matej Sitar, Arne Hodalič in drugih, se postavljajo imena iz tujine, pri čemer nikakor ne gre spregledati razstav Nabuyoshija Arakija, Sergeja Melničenka, Inge Morath, Gorana Palvetića ter Taha Ahamada.
Rdeča nit festivala je predstavitev raznolikosti motivov ter vsebine, ki se pojavljajo v fotografskem mediju, zato je ogled tokratnih razstav kot nekakšen sprehod po bogati paleti fotografskega konglomerata. Ponujeni motivi segajo vse od dokumentarne, erotične, urbane pa do portretne, krajinarske motivike, kot tudi osebno izpovedne. Nekatere razstave resignativno kažejo na življenje okrog nas, tudi tisto, ki je včasih nekoliko zastrto ali pa zgolj manj poznano. Gledalec preko tega ne spoznava le čara fotografije, temveč tudi njeno izrazno moč. Predvsem slednje je bilo ničkolikokrat zgodovinskega pomena, čeprav ob tem ne smemo pozabiti tudi na pomemben doprinos, ki ga je prinašala estetika fotografije kot taka. V svetu konceptualizma, abstraktnih form in sodobnih praks se je lepo spomniti tudi na klasično fotografijo, ki nas nagovarja skozi zanjo značilni črno-beli jezik. Festival zato obiskovalcem ponuja ravno to – skozi žanrsko raznolikost razstav sopostavlja različne fotografske pristope in prakse.Nujen je prav tako dialog - tisti, ki se odvija med kamero in fotografom ter nato tisti, ki se odvije med fotografijo in gledalcem. Ravno zato, ker je fotografija tako neposredna in komunikativna, je njeno delovanje lahko hipno in emocionalno.
Poleg razstav so tu še delavnice: mokri kolicij, cianotipija, srebroželantinska fotografija, predavanja, okrogle mize, razgovori o fotografiji z gosti:  Judah Passow(Velika Britanija) je večkrat nagrajeni fotograf, čigar dela pogosto objavijo vodilni ameriški in evropski časopisi in revije. Na britanskih univerzah velikokrat predava o fotonovinarstvu. Borut Krajnc, urednik fotografije pri Mladini in Boštjan Slatenšek, fotoreporter, Branko Lenart, Stojan Kerbler…
 
Festival se želi osredotočiti na vse generacije fotografov ter tako predstaviti tudi kontinuiteto kvalitetnega medija pri nas in hkrati predstaviti aktualno tujo fotografijo. Tudi letos festival ob samih razstavah ponuja še spremljevalni program, ki je osredotočen predvsem na predavanja o fotografiji. Razstave so dostopne na različnih lokacijah po mestu in tako povezujejo vse pomembnejše galerijske akterje v Mariboru.

Nosilec projekta je Fotoklub Maribor s soorganizatorji oziroma partnerji:

Umetnostna galerija Maribor

Muzej narodne osvoboditve Maribor

Društvo likovnih umetnikov Maribor

Mladinski kulturni center Maribor

Sinagoga Maribor

Narodni dom Maribor

Pekarna magdalenske mreže

Srednja gradbena šola Maribor

Dom Lizike Jančar

KIBLA

GT22 - Fundacija SONDA

Fotografski muzej Modrinjak

Mišnica GT22

E2RD

EPEKA

Galerija kreativnih

Centralna postaja 

Veleposlaništvo Indije

 

Zunanje povezave: Festival fotografije MariborFestval fotografije Maribor na FB

Vir: Fotoklub Maribor, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Fotoklub Maribor:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid