Urban Playground

Tokratna skupinska razstava avtorjev in avtoric združuje motivno črpanje iz urbanega okolja. Od infrastrukturnih elementov in arhitekture do povsem vsakdanjih mestnih dogodkov, ljudi in živali.

Do obravnavane vsebine mestoma pristopajo šaljivo in hudomušno ali celo nadrealistično in groteskno ter pri tem prepletajo figuraliko in abstrakcijo, podobo in besedilo. Navdihujejo se v stripovskih in risanih junakih, pogosto pa ustvarjajo svoje domišljijske like, ki so lahko otroško ljubki ali pošastno izmaličeni. Impulzivnost likovnega izraza in komunikacije se kaže v spontanosti potez ter intuitivnem kombiniranju, eksperimentiranju in plastenju različnih tehnik, kot so akril, sprej, flomastri, oglje, kolaž, sitotisk, fotokopiranje in digitalna manipulacija. Barva nosi vlogo močnega medija izražanja, zato je barvna paleta pogosto intenzivna, na trenutke celo kričeča in kontrastna. Opazna je tudi uporaba zavrženih materialov in predmetov, ki jih najdejo na ulici, pa naj bodo to stari okvirji in odslužena okrasna umetnost, deli pohištva ali razni predmeti, ki jih nato inovativno vključijo v umetniška dela. Kljub nekaterim skupnim potezam in izhodiščem pa ustvarjalke in ustvarjalci vsak s svojo likovno govorico in na svoj način poustvarjajo vzdušje mestnega vrveža ter individualno doživljanje okolice.

Umetnice in umetniki: Alin Kostiov, Evgen Čopi Gorišek, Manuel Fabris, Marko K. Gavez, Miha Perne, Nejc Franetič – Deso, Nez Pez, Nika Rupnik, RONE84.

Kuratorki: Dora Trček in Lara Mejač.

Organizacija: Kino Šiška.

Vir: Center urbane kulture Kino Šiška, Napovednik.com

Zemljevid