Lovorka Nemeš Dular

Pianistka Lovorka Nemeš Dular izvaja glasbo 19., 20. in 21. stoletja. Izobraževala se je pri Dubravki Tomšič Srebotnjak (AG v Ljubljani), Arbu Valdmi (Visoka šola za glasbo v Kölnu), Konstantinu Boginu (IESMUS, Bergamo) in Marini Horak (AG v Ljubljani). Zaključila je tudi študij muzikologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Svojo klavirsko igro je izpopolnjevala med drugim pri Leonidu Brumbergu, Jacobu Lateinerju, Igorju Lazku, Nikolaju Luganskem, Olegu Maisenbergu in Vladimiru Ogarkovu. Doslej je koncertirala kot solistka, z orkestrom in v različnih komornih skupinah (s flavtisti, pevci, v klavirskem duu) v Sloveniji, na Hrvaškem, v Bosni, Italiji, Nemčiji in Estoniji.

Med številnimi nastopi je treba posebej omeniti njen solistični delež v Gershwinovi Rapsodiji v modrem s pihalnim orkestrom Glasbene šole Grosuplje junija leta 2005 v Slovenski filharmoniji (dogodek je bil posnet in predvajan na TV Slovenija). V sezoni 2006/2007 je izvedla niz recitalov v okviru cikla Pianissimo v organizaciji EPTE (Evropskega združenja klavirskih pedagogov). Leta 2007 je nastopila kot solistka v Prvem klavirskem koncertu P. I. Čajkovskega na festivalu Musica in laguna v Chioggii, jeseni pa je imela recital v Sarajevu v organizaciji tamkajšnje Glasbene mladine. Za recital na 41. tribuni Darka Lukića v Zagrebu je leta 2008 prejela nagrado dvorane Vatroslav Lisinski. V okviru konference EPTA v Talinu (Estonija) je izvedla koncert glasbe sodobnih ugrofinskih skladateljev (G. Ligeti, L. Sumera, E. Rautavaara). Leta 2009 je nastopila na festivalu Erika Satieja v Parizu.

Leta 2013 je imela koncertno predavanje v okviru cikla Wagnerjevi skriti svetovi v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma, maja pa je nastopila še na koncertu Zakaj ljubiti Richarda Wagnerja? v organizaciji hrvaškega in slovenskega Društva Richard Wagner v HNK v Zagrebu. Posnela je Wagnerjevi Sonato in Fantazijo ter njegov pesemski cikel na besedila Mathilde Wesendonck s sopranistko Tejo Saksida. Leta 2014 je nastopila v klavirskem duu z Marino Horak s celovečernim programom glasbe za klavir štiriročno v Grosuplju in v Trstu. Maja leta 2015 je na recitalu v veliki dvorani Zavoda Sv. Stanislava v Ljubljani igrala dela Haydna, Chopina, Rahmaninova in Matičiča. V zadnjem času intenzivno sodeluje s skladateljem Janezom Matičičem. Na Slovenskih glasbenih dnevih je kot solistka nastopila v njegovem Prvem klavirskem koncertu (s Simfoniki RTV Slovenija). Sicer pa ob solističnih in komornih nastopih snema za RTV Slovenija, piše strokovne članke, se ukvarja z muzikološkim raziskovalnim delom ter poučuje klavir na glasbeni šoli Grosuplje.

Vir: Imago Sloveniae, Napovednik.com

Zemljevid