Kino pod zvezdami: Festival migrantskega filma

Petek, 20. julij 2018
Grajsko dvorišče ob 21.00
Vstop prost!
___________________________
Nekako sem prispel sem, David Regos, Nemčija, 2017, dokumentarni film, 10', slovenski podnapisi

➜Sinopsis:
Aziz Dyab je odrasel med vojno v Siriji. Velikokrat je zmanjkalo elektrike in tako se je v nočeh brez razsveljave začel zanimati za vesolje in opazovati nočno nebo. Hrepenel je po mirnem življenju nekje drugje. Naposled se je odločil za beg. Na težavnem potovanju se je orientiral s pomočjo zvezd. Aziz je zdaj v Nemčiji, kjer je bil sprejet na prestižno univerzo, njegov cilj pa je, da bi se zaposlil v vesoljski agenciji.

Portret avtorja:

David Regos je po diplomi na Univerzi Berkeley režiral in produciral igrano-dokumentarni film Figures & Loops, ki govori o nenavadnem svetu umetnostnega kotalkanja. Delal je za avstralsko ABC TV, za Mutual (Omaha) je potoval po ZDA in snemal ljudi, ko so doživljali različne navdihujoče trenutke. V zadnjem času je produciral Divide In Concord, film o 84-letni babici, ki poskuša doseči prepoved vode v plastenkah; film je bil nagrajen na več festivalih po svetu.

Filmografija: Figures and Loops (2004), Divide In Concord (2014).

_________________________________________________________
Vrnitev, David Fedele, Mamadou Bakayoko, Avstralija, 2018, dokumentarni film, 85', slovenski podnapisi

➜Sinopsis:
Film na drugačen način pripoveduje zgodbo o zahodnoafriških migrantih, ki jo po navadi doživljamo skozi oči tujih novinarjev. Kumut Imesh (Mamadou Bakayoko) je politični begunec iz Slonokoščene obale, ki živi v Franciji. Film spremlja njegovo vrnitev na afriško celino po poti, po kateri je potoval, ko je moral zaradi državljanske vojne zbežati iz domovine. S tem ne pripoveduje zgolj svoje zgodbe, temveč zgodbo številnih ljudi, ki so bili prisiljeni tvegati vse in se podati na pot.

Portret avtorja:

David Fedele, rojen v Avstraliji leta 1977, je dobil več nagrad za dokumentarne filme. Zanimajo ga predvsem kulturna in humanitarna vprašanja in teme, povezane z družbeno pravičnostjo.

Leta 2014 je bil izbran za sodelovanje na Berlinale Talents; bil je tudi član žirije na festivalu Cinema Planeta International Environmental Film Festival 2014 v Cuernavaci (Mehika) in leta 2015 predsednik žirije na Sremskem filmskem festivalu (International Environmental Film Festival) v Srbiji.

Film The Land Between (2014) je dobil številne nagrade: za najboljši dolgometražni dokumentarni film na Mednarodnem filmskem festivalu FIFE v Parizu, na Human Rights Film Festival v Neaplju (za najboljši film), na Festivalu migrantskega filma (za najboljši film) in na Lampedusa Infestival (za najboljši film).

Filmografija: The Land Between (2014), E-Wasteland (2012), Bikpela Bagarap / Big Damage (2011).
_________________________________
*Festival migrantskega filma v Murski Soboti poteka skupaj v organizaciji s Slovensko filantropijo.

Vir: MIKK Murska Sobota, Napovednik.com

Zemljevid