Človek:Stroj

vljudno vabljeni na odprtje razstave
ČLOVEK:STROJ
v petek, 29. junija 2018, ob 19. uri
v Lamutovem likovnem salonu


ČLOVEK:STROJ
Metod Frlic, Tomaž Furlan, Sanela Jahić, Aleksij Kobal, Antonio Živkovič

Kustosinja razstave: Barbara Sterle Vurnik, Loški muzej Škofja Loka

Umetniška dela petih avtorjev se ukvarjajo z raziskovanjem dinamičnega razmerja med človekom in strojem in znotraj tega z vprašanji o vlogi in pomenu dela ter delavca v sodobni družbi. Na različne načine se dotikajo zlasti polja industrije, kjer se je to razmerje v preteklosti najbolj definiralo.

Omenjena tema je v preteklosti že zaznamovala marsikatero obdobje umetnosti – zlasti čas zgodovinskih avantgard. Danes je ponovno v ospredju zanimanja mnogih avtorjev. Svet je namreč v svojem tehnološkem razvoju vse bolj napredoval, z novimi, razvitimi oblikami strojev postaja vse bolj robotiziran in digitaliziran. Hkrati je zaznamovan tudi s posledicami nedavne globalne gospodarske krize.

Porajajo se mnoga stara in nova vprašanja ter dileme, ki jih razpirajo skozi svoja umetniška dela tudi avtorji na razstavi. Razmišljajo o pasteh in prednostih napredka. O krizi vrednot družbe, ki v imenu razvoja vse bolj hlepi po hitrem dobičku in kapitalu ter izkorišča in siromaši delavca. Sprašujejo se o posledicah dejstva, da stroj ni več le človekov pripomoček pri delu, ampak postaja vse bolj nadomestek, izum, ki iz delovnega procesa izrinja njegovega stvaritelja, kar ogroža zaslužek človeka in s tem njegovo preživetje. Spregovorijo pa tudi o uspešnih zgodbah "sodelovanja" med človekom in strojem ter o pomenu ohranjanja spomina na pretekle dosežke tehnološkega razvoja, ki jim danes rečemo industrijska dediščina.

Razstavo so pripravili v Loškem muzeju škofja Loka, v Lamutovem likovnem salonu bo na ogled do 2. septembra 2018.

-
Galerija Božidar Jakac, enota Lamutov likovni salon
Oražnova ulica 5
8311 Kostanjevica na Krki

ODPIRALNI ČAS: 
torek–nedelja od 10. do 18. ure. 
Ob ponedeljkih zaprto.

Vir: Galerija Božidar Jakac, Napovednik.com

Zemljevid