Mladinski komorni orkester iz Bromleya, VB

V sodelovanju z britansko agencijo OneStage v Sloveniji že vrsto let gostimo zanimive mladinske vokalno-inštrumentalne zasedbe v starosti od 12 do 20 let, za katere je značilno, da poleg svojega rednega šolanja na osnovnih in srednjih šolah ter višjih in visokih šolah z veliko ljubeznijo in predanostjo gojijo tudi različne zvrsti glasbe. Tokrat vas vljudno vabimo, da v okviru tradicionalnega festivala Soboško poletje prisluhnete še enemu v nizu brezplačnih (!), a kakovostnih poletnih koncertov klasične glasbe v izvedbi mladih godalcev, ki sestavljajo Mladinski komorni orkester iz londonskega predmestja Bromley – Bromley Youth Chamber Orchestra. Mladi glasbeniki, ki se lotevajo vseh pomembnejših in temu primerno tudi zahtevnejših del iz klasičnega repertoarja, se nam bodo tokrat predstavili z repertoarjem del priljubljenih skladateljev od Wolfganga Amadeusa Mozarta pa vse do Edwarda Elgarja (več v programu spodaj). Orkester bo vodil Tim Wells.

 

Več o programu …

Concerto Grosso v a-molu, op. 6, št. 4 - George Frederic Handel 

Adagio & Fuga v c-molu, K546 - Wolfgang Amadeus Mozart

Intermezzo, op. 8 - Franz Schreker

Allegro ma non tanto, TH 161 – Peter Iljič Čajkovski

 

Cello Massif

Čelist Mladinskega komornega orkestra iz Bromleya

 

Uvod & Allegro za godala, op. 47 - Edward Elgar

Orawa - Wojciech Kilar

 

Več o orkestru …

Mladinski komorni orkester iz Bromleya, ki je bil ustanovljen leta 1977, šteje okoli 40 mladih, nadarjenih godalcev iz tamkajšnjega mladinskega glasbenega sklada (Bromley Youth Music Trust) - po vsej Britaniji priznanega glasbenega servisa in obenem tudi vodilnega partnerja Glasbenega izobraževalnega središča v londonskem okraju Bromley.

Navkljub zahtevnemu koncertnemu urniku in številnim nastopom orkestra tako v Veliki Britaniji kot na tujem, vsi vodilni glasbeniki iz Bromleya vselej z veseljem uresničujejo svoje ambicije po koncertiranju v Mladinskem komornem orkestru. Orkester se namreč s ponosom loteva vseh pomembnejših in zahtevnejših del iz rednega repertoarja za godalne orkestre, obenem pa svoja obzorja z veseljem širi tudi z vedno novimi skladbami. K sodelovanju v omenjenem orkestru mlade glasbenike ne pritegne le ljubezen do glasbe, marveč tudi spodbudno družbeno okolje ter vsakoletne turneje po tujini. Mladi glasbeniki se še dodatno razvijajo z igranjem v tamkajšnjem Mladinskem simfoničnem orkestru ter v različnih komornih glasbenih zasedbah.

Mladinski komorni orkester iz Bromleya je sodeloval s celo vrsto vodilnih solistov, saj je med drugim odigral tudi Štiri letne čase Astorja Piazzole z violinistom Janom Schmolckom v Veliki Britaniji in na turnejah po Slovaški in Italiji. Med njegovimi dosedanjimi solisti so bili tudi Anthony Marwood (violina), Guy Johnston (violončelo) in Philip Fowke (klavir). Orkester se redno udeležuje Nacionalnega mladinskega glasbenega festivala, vrhunec katerega so zanj vselej koncertiranja v slovitem Royal Albert Hallu. Članom orkestra pogosto ponudijo tudi sila zaželene angažmaje v Nacionalnem mladinskem orkestru. Po uspehu, ki ga je dosegel na Mednarodnem mladinskem glasbenem festivalu na Dunaju, je bil orkester deležen laskave pohvale predsednika žirije, ki ga je opisal kot "odličen poklicni orkester".

Člani Mladinskega komornega orkestra iz Bromleya so veseli in počaščeni, da bodo lahko v okviru svoje letošnje turneje nastopili tudi v Sloveniji in na Hrvaškem. In seveda srčno upajo, da vam bo njihova glasba všeč!

Več o dirigentu ...

Tim Wells se je igranja na violončelo najprej učil pri Williamu Brucu kot korist v Westminstrski katedrali, nato pa izobraževanje nadaljeval na Mladinskem oddelku Kraljevega glasbenega kolidža. V branju not se je uril tako s štipendijo korista, kakor tudi s štipendijo instrumentalista v Christ Churchu in Oxfordu, pozneje pa se je vpisal še na Kraljevo akademijo za glasbo v Londonu, kjer si je kot violončelist prislužil tudi večino svojih prestižnih nagrad in bil posledično imenovan tudi za pridruženega člana akademije. Koncertira na tako prestižnih prizoriščih kot je Dvorana Wigmore, kot žirant pa se rad odzove tudi številnim povabilom na glasbene festivale po vsej Veliki Britaniji. Preden je prevzel dolžnosti vodje godalne sekcije Mladinskega komornega orkestra v Bromleyu, je bil vodja godalne sekcije na Kolidžu v Elthamu ter dolgo vrsto let poučeval violončelo na Pripravljalni šoli Dulwich v Londonu. Njegova dela, vključno z najbolj prodajanimi repertoarnimi knjigami, so bila natisnjena v nekaj izdajah. Redno deluje tudi kot član izpitne komisije v Pridruženem odboru Kraljevih glasbenih šol. 

Zunanje povezave: Soboško poletje

Vir: VARJAPRO, Simona Klaus s.p., Napovednik.com

Zemljevid