Detajl v objektivu

Arhitekturne atmosfere v fotografiji Braneta Žalarja

Zaradi Konference o Evropskem javnem zdravju, ki bo potekala med 26. novembrom in 2. decembrom 2018, nekateri prostori Cankarjevega doma ne bodo dostopni za splošno javnost. Med konferenco bo za obiskovalce zaprta restavracija VIVO, prav tako ne bosta mogoča ogled fotografske razstave Detajl v objektivu Braneta Žalarja v Mali galeriji ter predstavitev Društva oblikovalcev Slovenije in Likovnih kritikov v Prvem preddverju. Hvala za razumevanje!


Potuje, da bi doživel druge kulture, ljudi in okolje. Kot arhitekt Brane Žalar fotografira predvsem arhitekturo, ki pa ni življenje samo, ampak bolj njegovo ozadje – oder, na katerem se življenje dogaja. Kot pri filmu ali gledališču, kjer kulisa podpira zgodbo, tudi v življenju arhitektura ustvarja ambiente in atmosfere, ki omogočajo človekovo dejavnost. V templju potrebujemo navdih, v knjižnici zbranost, v kavarni ozračje za pogovor. Arhitektura to doseže z uporabo vseh možnosti, ki jih ima na razpolago: z materiali, proporci, detajli, svetlobo itd. Vse te možnosti pa so pri različnih narodih odvisne od stvari, ki so na voljo, obrtniške tradicije, zgodovinskih okoliščin in podnebja. Te danosti so prerasle v tradicijo in sčasoma vplivale tudi na miselnost, saj se v narodovi kulturi odraža vsa njegova zgodovinska izkušnja. Ko se Žalar srečuje s tujimi kulturami, ga še posebej zanimajo njihovi detajli, materiali in tehnike, ki so najbolj zaslužni za specifične arhitekturne atmosfere. Ravno to različnost želimo doživeti, ko obiskujemo daljne dežele.

 

O avtorju
V pripravljenem izboru arhitekturnih fotografij, posnetih na številnih potovanjih, se razkrivajo dvojnost, nasprotja in hkrati prepletanje kulturnih modelov današnjega sveta: na eni strani klasična perzijska arhitektura, na drugi sodobna "evropska". Prva govori o moškem svetu islama, drugo je ustvarila ženska, rojena v islamskem svetu (Z. Hadid), ki uspe na Zahodu s svojimi skoraj matematično izčiščenimi linijami arhitekture.

Na eni strani barvitost vzorcev, na drugi asketizem linij, tu vročina puščave, tam hlad severnih dežel ... Projekt je še v nastajanju, besedilo za razstavno publikacijo bo prispeval arhitekt Andrej Hrausky, sodeloval bo tudi pri izboru del za razstavo.

Popotnik, fotograf, arhitekt in oblikovalec Brane Žalar, rojen povsem blizu Postojnske jame v letu 1950. Po srednji gradbeni šoli se je vpisal na Fakulteto za arhitekturo, kjer je leta 1976 diplomiral pod mentorstvom prof. Eda Ravnikarja. Do 1987 je bil zaposlen v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, Medico Engineering, pri prof. Stanku Kristlu, pozneje je bil do 2016 zaposlen kot grafični oblikovalec v Cankarjevem domu.

Leta 1979 je sodeloval na vsejugoslovanskem arhitekturnem natečaju za Športno-rekreacijski kompleks Kolašin, Črna gora, kjer je prejel drugo nagrado, in 1986 s skupino kolegov na vsejugoslovanskem arhitekturnem natečaju za Vojno-medicinski kompleks v Zagrebu, kjer so prejeli tretjo nagrado. Še kot študent je nabiral prvo fotografsko znanje v Foto grupi ŠOLT, pod vodstvom Oskarja Karla Dolenca. Poleg Evrope je po dolgem in počez prepotoval ZDA, srednjo in jugovzhodno Azijo, Hongkong, alžirsko Saharo, Iran, Ukrajino. Fotoreportaže objavlja v revijah Putovanja za dvoje, Gea, Mladina, njegove fotografije pa so bile objavljene tudi v revijah Spiegel on Line, Landscape Photography Magazine, Photoburst, Photography Bay. Doslej je Žalar nanizal že vrsto samostojnih razstav.

Vir: Napovednik.com, Cankarjev dom

Zemljevid