Vlado Kreslin z Malimi bogovi in Beltinško bando

Vlado Kreslin,  kantavtor in folk rock glasbenik se bo v družbi Beltinške bande in Malih bogov,  15. septembra ustavil v pokritem, poletnem gledališču Studenec pri Domžalah.  Vlado, bo v družbi glasbenih prijateljev predstavil največje uspešnice, ki so nastale v obdobju njegove glasbene kariere. Na odru se mu bo pridružil tudi lokalni ženski pevski zbor Moj spev, ki deluje v okviru Kulturnega društva Groblje.

Vlado Kreslin je z glasbo začel kot bobnar v lokalnem ansamblu Apollo leta 1970. Od takrat do leta 1980 je kot pevec nastopal z bendi Špirit group, Zodiac, Horizont, Sanje in Avantura. Leta 1980 je s skladbo Dan neskončnih sanj zmagal na Slovenski popevki. Kmalu po tem se je priključil bendu Martin Krpan, ki je leta 1991, po nastopu pred Bob Dylanom na ljubljanskem stadionu, razpadel.

Konec 80ih se je Kreslin pričel glasbeno družiti s starejšimi godci iz rojstnih Beltincev - Beltinško bando. Posvetil se je ljudski godbi in povzročil pravi preporod etno glasbe in njenega dojemanja na slovenskem. Ljudsko glasbo je približal mlajšim generacijam in povzročil, "da so ljudje upali spregovoriti v lastnem narečju". S skupino Mali bogovi, ki je nastala v začetku 90ih, in Beltinško bando, je Kreslin na odrih in nosilcih zvoka združil – in še združuje – včeraj in danes, lokalno in globalno. V Beltinški bandi deluje zdaj že druga in tretja generacija ljudskih muzikantov, najstarejši pa je Vladov oče, 88-letni Milan.

Vlado pogosto sodeluje z mlajšimi slovenskimi in s priznanimi tujim glasbeniki (Allan Taylor, The Walkabouts, Rade Šerbedžija, Parni valjak, Siddharta, Hans Theessink, Vlatko Stefanovski, Chris Eckman, Damir Imamović, Dubliners, Siddharta, Antonella Ruggiero, Barcelona Klezmer and Gipsy Orchestra,Gal in Severa Gjurin, Ferus Mustafov, Freres Guisse, …), preskakuje glasbene in državne meje in ruši tabuje, kar je lepo opisal reški Novi list: "Vlado Kreslin nikdar ni dovolil, da meje na Rupi, Uni, Bregani in Drini postanejo tudi meje v njegovi glavi."  Izdal je že petnajst albumov z avtorsko glasbo, nekaj pesniških zbirk, nastopal v filmu in gledališču kot avtor glasbe in kot igralec.

Številne njegove pesmi so skoraj ponarodele, nekatere pa so postale navdih za romane, celovečerne filme in diplomske naloge. 

 

 PREDPRODAJA VSTOPNIC.

Zunanje povezave: www.mojekarte.si

Vir: Agencija Glasilka, Napovednik.com

Zemljevid