Marko Letonja in Orkester Slovenske filharmonije

Koncert ob odprtju sezone 18/19

Orkester Slovenske filharmonije

Marko Letonja, dirigent

 

spored:

Richard Strauss: Tako je govoril Zaratustra, op. 30

György Ligeti: Atmosfere

Hector Berlioz: Fantastična simfonija, op. 14

Koncertni večer Orkestra Slovenske filharmonije v ospredje postavlja dela skladateljev, ki so pomembno zaznamovali glasbeno zakladnico 19. in 20. stoletja.

V uvodnem delu bo orkester izvedel delo enega najbolj izstopajočih skladateljev glasbene moderne, Richarda Straussa, ki je leta 1896 na podlagi istoimenskega filozofskega romana Friedricha Nietzscheja, ustvaril simfonično pesnitev Tako je govoril Zaratustra, op. 30.

Sledila bo orkestrska skladba Atmosfere madžarskega avantgardnega skladatelja druge polovice 20. stoletja, Györgyja Ligetija, ki je svojo premierno izvedbo doživela na  Festivalu Nove glasbe v Donaueschingnu leta 1961. Obe omenjeni skladbi, sta bili med drugim uporabljeni tudi v filmu Odiseja 2001: Odiseja v vesolju, slovitega filmskega režiserja Stanleyja Kubricka.

Sklepno skladbo koncerta, Fantastična simfonija, je francoski skladatelj Hector Berlioz napisal leta 1830. Znamenit primer tonskega slikanja oriše epizodo iz umetnikovega življenja. Podroben opis programa je skladatelj vnesel pred vsakim od petih stavkov, ki jih v enovito celoto povezuje ponavljajoča se glasbena ideja imenovana idée fixe.

Orkester Slovenske filharmonije, ki se ponosno postavlja ob bok najstarejšim orkestrom, je svojo odličnost potrdil na številnih mednarodnih gostovanjih. Nastopil bo pod taktirko svojega nekdanjega umetniškega vodje Marka Letonje, zdajšnjega šefa dirigenta filharmoničnega orkestra v Strasbourgu, ki z začetkom te sezone prevzema tudi mesto šefa dirigenta in umetniškega vodje filharmonikov v Bremnu.

Koncert nastaja v sodelovanju s Cankarjevim domom in Festivalom Ljubljana.

Vljudno vabljeni na koncert ob odprtju sezone 2018/2019 Slovenske filharmonije!

Nakup vstopnic: blagajna Križank

 

Zunanje povezave: www.eventim.siwww.ljubljanafestival.si

Vir: Slovenska filharmonija, Napovednik.com

Naročite se na email listo Slovenska filharmonija:

Zemljevid