Dan Japonske 2018

Dan Japonske je javna prireditev, na kateri obiskovalci z dejavnostmi na stojnicah, predavanji, prikazi in delavnicami na enem mestu izvedo veliko zanimivega o deželi vzhajajočega sonca. Kot glavna organizatorja prireditve nastopata Genki center in Veleposlaništvo Japonske v Sloveniji, ki k sodelovanju povabita tudi druge so-organizatorje ter številne sodelujoče, ki so v Sloveniji aktivni na področju promocije japonske kulture.

NOVOSTI LETOŠNJE PRIREDITVE:


Kot glavno atrakcijo tokrat predstavljamo nastop japonske violine in kitare, violinistko Makiyamo Junko, ki se bo na glavnem odru predstavila s krajšim koncertom ob 12.30 in z daljšim ob 15:00 s glavnim nastopom.

Prav tako se bodo direktno iz Japonske predstavili ustvarjalci tradicionalnih soba rezancev Todoroki soba group, ki bodo pripravili degustacijo japonskih ajdovih rezancev, tradicionalne japonske jedi. V kotički pri Etnografskem muzeju si boste lahko ogledali mojstrsko pripravo izdelovanja te japonske jedi, ter jo tudi poskusili  v času med 10:00 in 12.00, ter med 14.00 in 16.00.

Na prireditev prihaja letos tudi pravo japonsko prenosno svetišče Omikoshi, ki prihaja iz templja Kasuga Jinja (春日神社)v kraju Hongodai v Yokohami、kjer se je mnogo let uporabljal na festivalih. V svoji notranjosti nosi japonsko božanstvo in je simbol sreče, dobre letine in rodnosti na Japonskem. Japonska skupina strokovnjakov za mikoshi bo v sodelovanju z japonološkim društvom Ikkyu in okoli 50-70 lokalnih pomagačev, oltar ceremonialno odneslo od prizorišča prireditve do Prešernovega trga in nazaj. Teža prenosnega svetišča je okoli 300 kg, velikost 1,7 metra, za prenos pa potrebuje naenkrat okoli 10-12 nosačev v spremstvu japonskega taiko bobna in flavte.

Letos se nam bo pridružila tudi podjetje Toyota, ki bo za otroke pripravila prav poseben olimpijski kotiček z "Mini olimpijado", v duhu olimpijskih iger, ki bodo v Tokyu leta 2020, Obiskovalci pa bodo lahko pozdravili tudi nekatere naše slovenske olimpijske zvezde.

Na otroškem kotičku se bo letos dogajalo veliko, otroci bodo imeli na voljo najrazličnejše delavnice, ustvarjanje z japonsko slikarko Keiko Miyazaki, pobarvali si bodo lahko obraze, naslikali svoje tatooje v japonskih pismenkah, poslušali japonske pravljice, si ogledali prave ninje in se preizkusili v lovu za zakladom.

Zunanje povezave: Www.genki-center.com

Vir: Genki center, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Genki center:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid