Cankar v podobah študentov ilustracije ALUO

14. junija 2018 se v Prvem preddverju Cankarjevega doma odpira razstava del podiplomskih študentov ilustracije na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO), ki so v okviru študijskega programa po lastni presoji izbrali Cankarjevo delo ter ga interpretirali v obliki serije ilustracij, s katerimi so zasnovali knjižni projekt, ga predstavili v obliki stripa ali pa so ilustracije umestili v umetniško prostorsko postavitev. Na razstavi se predstavljajo z izbrano ilustracijo.

Razstava bo odprta do 13. septembra 2018.

 

Študente so pritegnili metaforična govorica in močno občutenje v besedilih ter odprt prostor za njihovo lastno interpretacijo. Cankarjeve misli so zlahka, časovni odmaknjenosti navkljub, prepletli s svojim razmišljanjem. Nagovorile so jih tako temnejše plati Cankarjevega pisanja kot humor, ki je pri avtorju dostikrat spregledan oziroma ga posplošeno mnenje avtorju ne pripisuje.

Z različnimi inovativnimi postopki pri snovanju ilustracij in oblikovanju njihovih nosilcev so iskali svež način predstavitve literarnega dela ter poti do bralca, pri katerem so želeli spodbuditi refleksijo.

Pri tem so ugotavljali, da so za branje Cankarjevih del potrebne zrelost, poglobljenost in zmožnost branja med vrsticami ter da so njegova sporočila univerzalna in sodobna.

Tako v njihovih ilustracijah pred nami vstanejo dela Hiša Marije Pomočnice, Podobe iz sanj, Dunajski večeri, Pohujšanje v dolini šentflorjanski, Cigarete in Bela krizantema.

Doc. Suzana Bricelj

 

Razstavljajo:

Peter Ferlan
Dora Kaštrun
Sofiya Kruglikova
Lara Mastnak
Teresa Neppi
Tereza Prepadnik
Lara Kobe Priganica
Anja Rupar
Nuša Štiglic
Ana Vičič
Radovan Vukasović
Sanja Zamuda

Mentorica: doc. Suzana Bricelj

 

Avtorica naslovne slike: Dora Kaštrun, Bela krizantema, 2018, detajl

Zunanje povezave: FB dogodek

Vir: UL Akademija za likovno umetnost in oblikovanje, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja UL Akademija za likovno umetnost in oblikovanje:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid