Oblikovanje prihodnosti

Ali bo nova tehnologija spremenila naše estetske vrednote in kako se bodo odražale v družbi? Razstava predstavlja najsodobnejše tehnološke postopke in najnovejše trende v dizajnu keramike, med katerimi pomembno mesto zavzema 3D tisk. Danes je 3D tisk hitro rastoča tehnologija na številnih področjih. Glina je eden od primernih materialov za uporabo in čeprav je tehnika takšnega tiska po svetu že zelo znana, je 3D tisk z glino relativno neraziskan. Prav temu področju se posveča modul Oblikovanje prihodnosti, ki je del evropskega projekta Keramika in njene dimenzije.
 
 Študentje, profesorji in drugi člani štirih partnerskih univerz (Šola za umetnost, oblikovanje in arhitekturo Univerze Aalto iz Helsinkov, Visoka šola za umetnost Weissensee iz Berlina, Univerza Ulster iz Belfasta in Kraljeva danska akademijo za likovno umetnost iz Københavna) so se zbrali na eksperimentalni delavnici, ki je potekala v prostorih tovarne porcelana KAHLA v Nemčiji, da bi raziskovali keramiko kot material za 3D tisk in z njo povezane nove tehnologije z vseh mogočih perspektiv. Cilj delavnice je bil izzvati, morda celo na novo umestiti vlogo keramike v prihodnosti. Nastali so zanimivi in raznovrstni keramični izdelki, ki so na ogled na razstavi.

Glavni namen modula Oblikovanje prihodnosti je preizkušanje in razumevanje možnosti in posledic, ki jih 3D tisk narekuje. Tehnika morda vsiljuje misel, da je treba za končni izdelek samo "pritisniti na gumb". Toda predstava se obrne, če jo razumemo kot orodje med drugimi orodji. Pri keramiki postopek izdelave oblike ne poteka enostavno, med 3D tiskanjem lahko zgodi marsikaj (kot tudi v tradicionalnih postopkih), kar lahko vpliva na izid. Od izdelovalca je odvisno, ali bo toliko obvladal proces izdelave, da bo pravilno uporabljal orodje. Tu je pomemben tudi material, ki je partner v procesu oblikovanja od samega začetka tiskanja.

Glede na to ima 3D tisk potencial, da vpliva na keramiko bolj kot katero koli drugo orodje v studiu. Vpliva lahko na filozofijo oblikovanja, proizvodnjo in potrošnjo. 3D tiskalnik kot novo orodje spodbuja izdelovalčeve možgane, da se osredotočijo na spremembe in na možnosti, ki jih lahko prinese.

Zunanje povezave: Več o razstavi na naši spletni strani

Vir: Napovednik.com, Narodni muzej Slovenije

Naročite se na email listo Narodni muzej Slovenije:

Zemljevid