Mednarodni festival Free Forms

Kaj imajo skupnega Berlin, Dunaj, Pariz, Budimpešta, Amsterdam in slikovita slovenska vasica Preddvor? Mednarodni festival Free Forms!

O FESTIVALU

Free Forms je umetniški dialog med glasbeniki, ki s svojo virtuoznostjo in odprtim duhom gradijo kompleksno, večdimenzionalno stvarnost. S svojimi nastopi komunicirajo s publiko, ki ji je mar za Človekovo notranje bogastvo. Srečujejo se na križiščih mnenj, ki ne razdvajajo, ampak združujejo. S svojim delovanjem so lahko za zgled, kako graditi medsebojno zaupanje, sodelovanje in toleranco. Free Forms predstavlja popolno nasprotje trenutni potrošniški monokulturi.

PROGRAM

Petek, 15. junij 2018, ob 19.30

KONCERTNI VEČER V ATRIJU GRADU HRIB

Koncertni večer obljublja intimno glasbeno doživetje s čutno komunikacijo med ustvarjalci in poslušalci. Mednarodna zasedba glasbenikov se bo svobodno sprehajala med jazzom, free jazzom, eksperimentalno in improvizirano glasbo ter glasbenim zvrstem dodajala nove dimenzije:

Lucy Zhao, pipa (Kitajska, Avstrija)

Chiao-Hua Chang, erhu (Tajvan, Avstrija)

Mauricio Valdes San Emeterio, električna kitara, elektronika (Mehika, Slovenija)

Emil Gross, bobni & tolkala (Avstrija)

ZuEllis Elisa Ulian, vokal (Italija)

Jaka Ropret, bas kitara (Slovenija, Francija)

Jaka Hawlina, trobenta (Slovenija)

Boštjan Perovšek, elektronika (Slovenija)

 

Sobota, 16. junij 2018, ob 11.00

EFSS - ZVOČNA TERAPIJA V NARAVI

Zbor na terasi hotela Alma

Sobotno dopoldne bo minilo v naravi in se ob neformalnem druženju umetnikov in obiskovalcev zaključilo z zanimivim zvočno-terapevtskim podvigom "The Emotional Free Singing and Screaming - EFSS" pod vodstvom idejnega vodje festivala Free Froms in ustanovitelja gibanja Limitationes, Uda Preisa iz Avstrije.

EFFS - emocionalno svobodno petje in kričanje  - je podobno netabuizirani zvočni komunikaciji med profesionalnimi in amaterskimi glasbeniki (npr. 5 klarinetistov igra istočasno). Izhaja iz k telesu usmerjeni terapiji Wilhelma Reicha. Reich se naslanja na zamisli mističnega filozofskega duhovnega učitelja in skladatelja armenskega in grškega porekla Georga Ivanovicha Gurdjieffa.  Njegova mediacijska filozofija ter znanja o dihalnih tehnikah izhajajo iz ugotovitev, da ima dihanje osrednji vpliv na telo, čustva, intelektualne in duhovne sposobnosti posameznika. Namen terapije EFSS je umik od divje glasbe in povratek h koreninam ustvarjalnosti, čustev in miselnih vzorcev. 

O DESTINACIJI

Festival Free Forms je dobil svoje mesto v nekdaj slovitem naravnem klimatskem zdravilišču. Mala gorenjska vasica Preddvor je v svojih časih letno gostila tudi po 35.000 turistov iz vse Evrope in nato malodane čez noč izginila z njenega turističnega zemljevida. Po nekaj desetletjih se neokrnjena vrača med prijazne gostitelje ljubiteljev narave, svežega zraka, pozitivne energije in skrivnostnih doživetij.  

Preddvor se nahaja ob vznožju Storžiča, najvišje gore zahodnega dela Kamniško-Savinjskih Alp. Odlikujejo ga čudoviti razgledi, zdrava pitna voda v gorskih potokih in sprehajalne poti do kulturnih in zgodovinskih znamenitosti. Med slednje zagotovo spada eden od štirih preddvorskih gradov, grad Hrib, ob katerem sta jezero ter park s stoletnimi sekvojami in jesenovim drevoredom. V atriju tega gradu se bo odvil tudi koncertni del festivala.

Mednarodni festival Free Forms - Preddvor 2018 je prvi tovrstni dogodek v vasici, le deset kilometrov oddaljeni od glavnega slovenskega letališča, le petindvajset kilometrov oddaljeni od slovenske prestolnice Ljubljane in le trideset kilometrov oddaljeni od sosednje Avstrije.

Dobrodošli na festivalu FREE FORMS - PREDDVOR 2018!

Zunanje povezave: www.freeforms-preddvor.siwww.freeforms-preddvor.si/

Vir: PijaR, Napovednik.com

Naročite se na email listo PijaR:

Zemljevid