Uradna otvoritev Poletja s Prešernovimi nagrajenci

V poletnih večerih se na različnih lokacijah Kranja predstavljajo Prešernovi nagrajenci in nagrajenci Prešernovega sklada, ki veljajo za najpomembnejše ustvarjalce slovenske umetnosti.

 

Glavna zvezda letošnjega poletja bo kontroverzni Kranjčan Marko Pogačnik. Z ženo Mariko in hčerami Ajro, Nike in Ano je razvil novo umetniško prakso imenovano "litopunktura", v kateri postavlja kamnite stebre na izbrane točke v zaključeni pokrajini. Leta 1991 je za pregledno razstavo v Moderni galeriji v Ljubljani prejel nagrado Prešernovega sklada in leta 2008 Jakopičevo nagrado. Je tudi oblikovalec grba Republike Slovenije. Z razstavami svojih kiparskih del je gostoval v Parizu, Münchnu, New Yorku, Firencah in drugod.

Razstava predstavlja različne vidike Pogačnikovega dela zadnjih deset let, med drugim Rodovnik Boginje, ženskega vidika Božanstva in zmaje, njena kreativna orodja, predstavitev planetarnega projekta Geopunkturnih krogov v kamnu risbe elementarnih bitij različnih kamnov, narejene za razstavo Bitje kamna v Muzeju Osip Zadkine v Parizu, 2017, instalacijo s podobami iz avtorjevih sanj, povezanih z Zemljinimi spremembami, opremljeno s knjižno izdajo, pogled v obdobje njegovega delovanja v rojstnem Kranju med letoma 1962 in 1965, preden je Kranj zaradi svoje svobodomiselnosti moral zapustiti. Vstopnine ni.

Vir: Zavod za turizem in kulturo Kranj, Napovednik.com

Zemljevid