Fotografija na kavču

Fotografija na kavču 2018, na temo ženske za objektivom in pred njim, ponovno odpira razmislek o vlogi in položaju žensk znotraj fotografije in o načinih reprezentacije žensk skozi fotografijo. Sodelujejo: mag. Meta Krese, dr. Jasna Podreka, dr. Svetlana Slapšak, Nada Žgank; pogovor moderira Jasna Jernejšek.

Razmislek se nanaša na aktualno družbeno klimo, kjer naraščata vsesplošna mizoginija in protifeministični govor, in prinaša poskus kritične refleksije sprememb, ki jih krojijo vedno številnejše pobude in gibanja proti diskriminaciji in ponovno obujenemu omejevanju žensk.

Po eni strani bomo osvetljevali dileme, s katerimi se soočajo fotografinje znotraj fotografskega poklica; kaj so njihove prednosti in slabosti; zakaj se za poklic fotoreporterke še vedno odloča tako malo žensk; kako se lotevajo svojih projektov in kakšno mesto v njih zasedajo ženske. Na drugi strani pa nas bo zanimalo, kakšne so danes v javnosti prevladujoče fotografske reprezentacije žensk in kaj nam sporočajo. Spregovorili bomo o vlogi fotografije pri sooblikovanju in razširjanju spolne neenakosti, o tem, kaj utrjuje stereotipne predstave o družbeni vlogi žensk in deklet, ter o tem, kako fotografije vplivajo na podobo in samopodobo žensk in deklet in kaj lahko t. i. ženski pogled znotraj fotografije prispeva k danes ponovno aktualnemu družbenemu boju.

V času razbohotenega populizma je ponovni razmislek o emancipatorni moči fotografske podobe nujen in neodložljiv. Potreben je razmislek o aktualizaciji različnih alternativnih reprezentacij, ki bi presegale stereotipne predstave, ne pa jih zgolj razširjale. O fotografijah torej, ki ne bi bile zgolj še eden od mehanizmov kapitalizma, temveč bi imele potencial osvoboditve iz primeža prevladujoče potrošniške, individualistične, proti vsemu sovražne in vase zaverovane kulture. Nujen je premislek o fotografskem zavzemanju z dolgoročnejšim učinkom – v smeri spreminjanja vse bolj okostenelega in ozkosrčnega prevladujočega mišljenja.

Sodelujejo: mag. Meta Krese, novinarka in fotografinja, dr. Jasna Podreka, sociologinja, asistentka in raziskovalka na Oddelku za sociologijo Filozofske fakultete v Ljubljani, dr. Svetlana Slapšak, kritičarka, antropologinja in doktorica antičnih študij ter Nada Žgank, fotografinja; pogovor moderira mag. Jasna Jernejšek, kuratorka in kritičarka.

Pogovor pripravlja Membrana (revija Fotografija) v sodelovanju z Galerijo Jakopič v sklopu razstave "Marc Riboud: Čuječi popotnik. Zavedni fotograf."

 

Foto: Arhiv Kodak

Vir: Muzej in galerije mesta Ljubljane, Napovednik.com

Naročite se na email listo Muzej in galerije mesta Ljubljane:

Zemljevid